Књижевни рецепт за мршављење: На почетку борба, а после нормалан живот

Вече промоције књиге ,,Како сам смршао 60 кила (без таште и хероина)ˮ обележило је још један дан Алексиначког летњег фестивала. Промоција ове књиге одржана је у суботу, у галерији Центра за културу и уметност.

Аутор овог дела Миодраг Стошић, свестрани је уметник. Водитељ је Радио Београда 202, кључни сарадник емисије ,,Вече са Иваном Ивановићемˮ, писац, стенд-ап комичар, вођа и вокал шаљивог бенда ,,Грбаве тангеˮ.

Гојазност представља велики проблем у 21. веку. Брз живот, храна и недостатак времена за мирнији живот у коме бисмо се посветили себи, заборављамо на бригу о нашем телу и здравом животу. Борба против вишка килограма је сама по себи захтевна, дуг је процес и тражи велику истрајност.

Како је дошао до идеје да напише ову књигу и да јој овакав, необичан наслов, Стошић је објаснио на почетку промоције. Када је причао у једном интервјуу о гојазности, у шали је рекао да ради на једној књизи под тим насловом. Касније се о томе чешће причало, стога је и написао књигу.

Током промоције ове књиге, аутор је говорио присутнима о томе како је он доживео појам дијете и како је околина прихватила његову борбу против вишка килограма. Поред промоције ове књиге, Стошић је посетиоцима читао и ауторске песме, које нису у склопу књиге, али је желео да их подели са публиком.

Борба овог сатиричара и новинара против велике килаже трајала је дужи низ година, али је из ње изашао као победник, те је у свом аутобиографском делу то описао. Ова књига није обично аутобиографско дело, а ни класичан приручник о дијетама. Може се сматрати великом подршком оним људима, који желе да смање своју килажу и да мршављење не сматрају проблемом.

На питање шта би Стошић поручио људима који заиста желе да смршају, он каже:

,,Учините то ако ви заиста желите, зато што ћете тако добити мотивацију. То је прво оружје без кога ништа не може, друго, прихватите да промена захтева искреност и снагу и морате да се мењате сваки дан.

Дакле, промена је могућа, али то морате да радите сваки дан све док не будете дошли до једне тачке где ћете бити задовоњни. Након тога више се не борите, више не мршавите, након тога сте само неко ко води нормалан живот.ˮ

Што се тиче самог жанровског сврставања књиге она је вишеслојна, на шта је аутор указао.

,,Постоји један жанр који се зове Coming of age, односно приче о сазревању и ако бих могао да издвојим жанр у који бих стрпао ову књигу, то би дефинитивно била ово. Комедија, драма или у српском једна прича једног човека о његовом сазревању у једном периоду од неких двадесетак годинаˮ ‒ објашњава Стошић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 4 =