Клавир је инструмент који замењује оркестар

Љубитељи музике у Алексинцу имали су данас прилику да присуствују једном занимљивом уметничко-едукативном музичком програму, јер је Основна музичка школа „Владимир Ђорђевић” била домаћин Мултимедијском реситалу „Свет музике за клавир” у извођењу Радмиле Стојановић.

Мултимедијски реситал „Свет музике за клавир” је уметнички пројекат у функцији афирмације пијанизма, уметности свирања на клавиру и богатства и лепоте клавирског стваралаштва.

− Клавир један је инструмент који замењује оркестар. И такав инструмент омогућава композитору да изрази све оно што би на неки начин можда требао да уради велика група музичара, а то је оркестарска група музичара. Дакле, клавир је од првог дана настанка, а и пре самог тог његовог периода када се он проширио по Европи и свету био веома популаран и остао је популаран до данас, али није само популаран остао у том класичном смислу него је он проширио своју примену у поп музици, у рок музици, џезу− рекла је Радмила Стојановић.

Овим концертом представља се пресек клавирског стваралаштва од Скарлетија до савременог доба са корисним подацима о развоју клавира кроз векове који је утицао на развој пијанизма.

−Музика барока знатно је, у неком генералном смислу умеренијих темпа, него музика 20. века, а да не говоримо музика 21. века. Шта намеће разлику у темпу рецимо, па разлика у начину живота, данас је све много брже, па самим тим се и композиције свирају много брже, можда су мало агресивније− појаснила је професорка Стојановић.

Иначе, Радмила Стојановић започела је своје формално музичко образовање у музичкој школи Станковић у Београду, да би потом дипломирала и магистрирала на Факултету музичке уметности у Београду. Квалификацију доктора дидактичко-методичких наука стекла је на Учитељском факултету у Београду. Концертирала је у Србији, Хрватској, Швајцарској, Црној Гори, Македонији, Словенији и Италији. У пољу камерне музике њена ужа специјалност је извођење уметничке музике у дуо саставима. Свирала је концерте за клавир и оркестар са Симфонијским оркестром РТС-а, Оркестром музичке школе Станковић у Београду, Београдским гудачким квартетом и камерним оркестром Краљевски гудачи Светог Ђорђа.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 13 =