Киша нанела Алексинцу вишемилионску штету

Недавне обилне кише које су захватиле Алексинац и околину направиле су вишемилионску штету највише на путној мрежи, а у мањем обиму и на објектима. По налогу команданта Штаба за ванредне ситуације и актуелног председника општине Далибора Радичевића, одман након престанка падавина службена лица Општинске управе су обишла терен. У достављеном Извештају о стању путева и улица на територији наше општине, који се нашао на дневном реду данашње седнице Општинског штаба  забележено је 37 оштећења сврстаних у три групе.

У првој групи су полупроходне и непроходне улице и таквих има 14, у другој групи где се углавном ради о великим ударним рупама је 14 и у трећој групи где су у питању наноси је 9 улица.

Посебно је била угрожена трафо-станица одакле се град снабдева струјом па је претила реална опасност да велики број потрошача остане без електричне енергије. Тај сценарио је избегнут, поред осталог, и заслугом чланова Добровољног ватрогасног друштва Алексинац.

Сећајући се тих тренутака, председник општине Радичевић каже да је због ових обилних падавина било позива грађана да им вода улази у подруме,  да су улице непроходне. Затим је издат налог Добровољном ватрогасном друштву да изађе на терен и да реагује тамо где је неопходно.

(фото из архиве)

‒ Оно што је било приоритетно је то да спасимо трафо-станицу код Грамера која напаја цео град, где је дошло до продора воде у самој трафо-станици. Добровољно ватрогасно друштво је са пумпама успело да спречи да не дође до веће хаварије, односно да не долази до искључења струје. Упоредо су радили на неких пет локација са пет пумпи где су извлачили воду из подрума, са улице, тамо где нису могли, где гајгери више нису могли да приме воду. – каже први човек алексиначке локалне самоуправе.

Наш саговорник каже да се већ после пола сата вода са улице повукла и јасно је било да је начињена штета.

‒ Дали смо налоге Предузећу за путеве да крене у рашчишћавање наноса са улице, а као што сте и чули на Штабу за ванредне ситуације, наше екипе су јуче целог дана обилазиле и град и околна села да бисмо дефинисали које су то улице које су тренутно непроходне. Дали смо налог Предузећу за путеве да крене у хитну поправку тих улица. По том налогу су они већ кренули да поступају, па се надамо да ћемо у следећих пар дана успоставити да буду све улице проходне, за почетак. А касније да их средимо да људи могу нормално да приђу до кућа ‒ каже Радичевић.

На седници Општинског штаба донето је више одлука за санирање штета које ће бити фазно отклањане. Неки проблеми су већ решени, неки ће бити ускоро, а за решавање једног броја клизишта биће неопходна израда техничке документације и значајна финансијска средства. У општинском буџету за овакве ситуације предвиђено је 2,5 милиона динара и та средства ће бити недовољна па ће се за санирање штета користити новац из сталних буџетских резерви. Пристигло је и неколико пријава од грађана па је формирана трочлана група која ће обићи терен и установити обим пријављене штете.

 

 

 

 

Један коментар

  1. Zitelji ulice 9.Jugovica ne mogu ni pesice da izadju na ulicu Lele Popovic i to niko ne obilazi i ne sanira kako bi im olaksali.Neka neko izadje da snimi tu ulicu da vide u sta zive ljudi na 200 ,etara od centra opstine.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 2 =