Киша наквасила поља, изавала наносе и плављење улица

Падавине које су јуче захватиле подручје општине Алексинац, осим што су донеле освежење, натопиле су и ожеднела поља. Према подацима Републичког хидрометеролошког завода Србије у протекла 24 часа у нашој општини је у различитим рејонима пало између 20 и 57 литара кише по метру квадратном.

Најмање падавина је било у Мозгову 19,5, у Породину 21,5, Гредетину 23,5 и у Рсовцу 26 литара по метру квадратном. Најобилнија киша је пала у Глоговици, где је забележено 57,9 литара, а затим, у Суботинцу 47,2 и у Врћеновици 46 литара по метру квадратном. Подаци са мерног места у Моравцу показују да је тамо пало 32 литра по квадратном метру.

Дрво у Гредетину након удара грома

За сада нема званичних пријава о евентуалним већим штетама после јучерашње кише и нешто јачег ветра, а на друштвеним мрежама се појављују појединачне објаве о обореном дрвећу и удару грома, као и оштећеним локалним путевима. Због обилних падавина у делу насеља Палилула, одводна мрежа није могла да прихвати сву воду, па је долазило до њеног разливања. Како би заштитили грађане и њихова дворишта, вршиће се њено преусмеравање. Такође, било је и наноса на путевима и улицама које су јавне службе већином уклониле.

Оборено дрво на путу између Трњана и Кормана (извор: друштвене мреже).

Председник општине Алексинац и командант Општинског штаба за ванредне ситуације Далибор Радичевић, обишао је данас преподне Палилулу и још нека места, и наложио одређене мере које ће се предузети у циљу спречавања штета од најављених нових падавина.

На фотографијама које смо набавили, види се оборено дрво на излазу из Трњана према Корману, као и дрво у Гредетину у које је ударио гром, и где су интервенисали ватрогасци. Према доступним фотографијама, киша је највише проблема направила у граду, где су поједине улице личиле на речно корито.

Аутор фотографија из Алексинца: Никола Митић / Насловна фотографија: Илустрација (извор: архива Ал прес).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × 5 =