Када гори поред Мораве допире и до Алексинца

Након успостављања организованог прикупљања и одвожења смећа, на подручју целе општине смањен је број дивљих депонија. Ту су и периодичне акције њиховог уклањања финансиране из општинског буџета. И поред тога њихов број је још увек велики и представљају опасност по животну и човекову средину. Стручњаци кажу да су дивље депоније „Еколошке темпиране бомбе”.

Паљење или самозапаљивање таквих сметлишта су права опасност, не само за околину депоније већ и шире. Јуче, са терасе наше редакције смо забележили такав један еколошки инцидент и у првом маху изгледало је да се он десио на подручју града. Међутим, радило се о пожару на депонији у Доњем Адровцу, која је смештена на ободу простора где је складиштена шљака из тамошње сепарације угља. Овај призор указује да је угрожено подручје знатно веће од атара једног села.

Наш саговорник Владимир Никодијевић, стручни сарадник за екологију и заштиту животне средине у Општинској управи, објашњава специфичност моравске долине.

Овај стручњак каже да се сагоревањем отпада на депонијама стварају гасови из групе диоксина који су отровни, мутагени и канцерогени. Настају сагоревањем те мешавине органских материјала, пластике, текстила и сличних ствари.

− Врло су опасни, како за неку ближу околину тако и за даљу с обзиром да се на великим удаљеностима преносе. Код нас је карактеристично да долином Мораве дува северозападни ветар, да су насеља у низу самим тим су и дивље депоније у низу, Често у току лета долази до паљења пожара на више локација истовремено где се дим провлачи кроз целу моравску котлину од Витковца ка Тешици и Великом Дреновцу и практично прелази преко свих насељених места која се налазе на том правцу − објашњава Никодијевић.

Он сматра да је утицај ових пожара на животну средину значајан, с обзиром на стање наше привреде и других неких фактора који утичу на загађеност ваздуха.

− У летњем периоду то је свакако најзначајнији фактор за загађивање ваздуха на нашој територији – констатује Никодијевић наглашавајући да у зимском периоду на квалитет ваздуха пресудан утицај имају индивидуална ложишта на чврста горива, односно грејна тела.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fifteen − 14 =