Đenerali

Južnomoravske čarolije Aleksinčanima

Aleksinčani su još jednom dokazali svoje kulinarsko umeće. Među deset ekipa učesnica manifestacije Južnomoravske riblje čarolije, održane tokom vikenda u Klisuri kod Doljevca, „Đenerali” iz Aleksinca su po oceni stručnog žirija pripremili najbolju riblju čorbu. Šampionsku ekipu su činili Miroljub Pavković i Mile Jovanović.

Ova ekipa je stalni učesnik manifestacije i do sada je sa manjim ili većim uspehom nastupila sedam puta. Bilo je i nagrada, drugo i treće mesto, a ove godine prvi put su bili najbolji. Pavković kaže da nema velikih tajni kada je u pitanju pravljenje riblje čorbe i da svoj uspeh pripisuje korišćenju prirodnih začina i dugogodišnjem iskustvu. 

– Ja nemam tajne što se tiče riblje čorbe.Imam neko svoje pravilo, bez obzira šta se sprema, to treba da bude autentično. Ako se sprema riblja čorba, ona treba da bude riblja čorba. Ja sam išao na dosta takmičenja po celoj Srbiji i van Srbije i ljudi stavljaju raznorazne začine. Po meni lično treba da se oseti pravi ukus ribe i domaćeg začina. Domaći luk, peršun, šargarepa, paškanat, bez paškanata ne ide, suva paprika, doda se tu naravno malo vina, kvalitetne ribe. I krčkati to jedno sat i po na tihoj vatri i riblja čorba mora da bude ono što treba da bude – objašnjava Pavković svoje umeće u pripremanju pobedničke riblje čorbe.

Osim „Đenerala” iz Aleksinca je učestvovala i ekipa Restoran „Ćule”. Drugo mesto osvojila je ekipa „Crveni krst” iz Doljevca i treće mesto pripalo je ekipa „Buca” iz Malošišta. Takmičarske ekipe su od organizatora dobile zahvalnice, diplome, medalje kao i kotliće za spremanje čorbe.

Ekipa „Đenerali” je svoje kulinarsko umeće pokazala u Petini kod Kruševca, kada je na takmičenju tokom vikenda, osvojila prvo mestu u kuvanju gulaša. Do kraja sedmice je očekuje i nastup na međunarodnoj manifestaciji u Nišu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

1 × 2 =