Đenerali

Јужноморавске чаролије Алексинчанима

Алексинчани су још једном доказали своје кулинарско умеће. Међу десет екипа учесница манифестације Јужноморавске рибље чаролије, одржане током викенда у Клисури код Дољевца, „Ђенерали” из Алексинца су по оцени стручног жирија припремили најбољу рибљу чорбу. Шампионску екипу су чинили Мирољуб Павковић и Миле Јовановић.

Ова екипа је стални учесник манифестације и до сада је са мањим или већим успехом наступила седам пута. Било је и награда, друго и треће место, а ове године први пут су били најбољи. Павковић каже да нема великих тајни када је у питању прављење рибље чорбе и да свој успех приписује коришћењу природних зачина и дугогодишњем искуству. 

– Ја немам тајне што се тиче рибље чорбе.Имам неко своје правило, без обзира шта се спрема, то треба да буде аутентично. Ако се спрема рибља чорба, она треба да буде рибља чорба. Ја сам ишао на доста такмичења по целој Србији и ван Србије и људи стављају разноразне зачине. По мени лично треба да се осети прави укус рибе и домаћег зачина. Домаћи лук, першун, шаргарепа, пашканат, без пашканата не иде, сува паприка, дода се ту наравно мало вина, квалитетне рибе. И крчкати то једно сат и по на тихој ватри и рибља чорба мора да буде оно што треба да буде – објашњава Павковић своје умеће у припремању победничке рибље чорбе.

Осим „Ђенерала” из Алексинца је учествовала и екипа Ресторан „Ћуле”. Друго место освојила је екипа „Црвени крст” из Дољевца и треће место припало је екипа „Буца” из Малошишта. Такмичарске екипе су од организатора добиле захвалнице, дипломе, медаље као и котлиће за спремање чорбе.

Екипа „Ђенерали” је своје кулинарско умеће показала у Петини код Крушевца, када је на такмичењу током викенда, освојила прво месту у кувању гулаша. До краја седмице је очекује и наступ на међународној манифестацији у Нишу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 + 19 =