Јулска сећања на НОР

Обележавање значајних јулских историјских датума почело је у суботу 4. јула на Дан борца, а наставља се сутра, 7. јула обележавањем Дана устанка народа Србије у Другом светском рату.

Удружење бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац у сарадњи са Одбором за неговање традиције и обележавање значајних историјских датума општине Алексинац и другим патриотским организацијама пригодним скупом су обележили 4. јули – Дан борца, некадашњи државни празник бивше СФР Југославије. Тога дана Централни комитет Комунистичке партије Југославије донео је одлуку да се народ позове на устанак.

− Тим поводом ми смо положили цвеће на Спомен костурницу испред Основне школе „Љупче Николић” где су сахрањени погинули борци партизанског одреда у Суботинцу. Цвеће су положиле делегације Удружења бораца, затим Удружења пензионера и Савез резервних војних старешина. Потом смо сви заједнички положили цвеће на спомен бисту народном хероју Момчилу Поповићу у центру града, а на крају је делегација Удружења бораца отишла до гробља у Горњем Адровцу и положила цвеће на гробно место народног хероја Ратка Јовића Душка − рекао је секретар удружења НОР-а Мића Милојевић и додао да у овој организацији планирају да сутра наставе са обележавањем јулских празника.

Наиме, 7. јула у Белој цркви испаљен је први метак и тај датум се узима као Дан устанка народа Србије у Другом светском рату против фашизма. Делегација Удружења бораца Народноослободилачког рата општине Алексинац у 10 сати ће положити цвеће крај споменика на Брђанки, на месту где су на спомен плоче исписана сва имена оних који су погинули у Другом светском рату из Алексинца. Такође, цвеће ће положити и делегација општине Алексинац у којој ће, према најави, бити председник општине Алексинац Ненад Станковић и његов заменик Чедомир Ракић.

Истовремено биће организовано и полагање цвећа у Грејачу, Великом Дреновцу, Чукуровцу и Врћеновици, али због епидемиолошке ситуације то неће да буду масовна окупљања.

Делегације из тих места ће положе цвеће на ова обележја и на тај начин обележити 7. јули као један од значајних датума наше новије историје.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 5 =