Др Видић и др Живадиновић о епидемиолошким приликама у Алексинцу

Епидемиолошка ситуација на територији општине Алексинац бележи трендове који су карактеристични и за већину осталих средина у Србији. Повећан је број позитивних и код серолошког тестирања и када је реч о ПЦР тестовима, који се раде у алексиначкој болници. У последњих десет дана тај раст је приметан. Добра је ствар шту су те бројке повољније него у многим српским општинама, а далеко су од сценарија у Београду и Новом Пазару.

– Од 18. маја до 23. јуна имали смо само једног позитивног. Сада имамо 20 позитивних и то није нешто што је превише за ову општину. Међутим, имали смо скоро пет недеља само са једним пацијентом. Садашњи раст заражених забрињава. На срећу, према нашим сазнањима, немамо ни једног пацијента који је на респиратору у Нишу где је и даље ковид болница, тако да смо ми са те стране за сада задовољни – каже др Горан Видић, директор Опште болнице у Алексинцу, уз ограду да су ово и добри и лоши резултати у зависности шта се упоређује. 

И његов колега, др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља, сличног је става да епидемиолошка ситуација код нас није као у Београду и Новом Пазару, али да се анализом бројки може закључити да епидемија не мирује. Овај алексиначки епидемиолог износи податке да је од 1. јуна у ковид амбуланти просечан број прегледа дневно износио нешто испод 14, а сада у првој недељи јула тај просек се подигао на чак 47. То је по његовом објашњењу три пута више него пре месец дана, али и три пута мање него што је било у периоду најјаче епидемије, односно у првом пику епидемије.

– Оно што је најважније рећи то је да је тај број почео да расте средином јуна месеца и лагано се пење навише, а у односу на претходну недељу је дупло већи, тако да дефинитивно се нешто догађа. Мислим да се већи број пацијената јавља лекару из превентивних разлога јер се плаше да оно што имају од симптома можда указује на ковид. То је врло специфична болест тако да треба бити опрезан и добро је што се пацијенти јављају – каже др Живадиновић уз позив пацијентима који имају симптоме да се обавезно јављају лекару, посебно код било каквих погоршања, уз напомену да чак 97 процената оних који имају антитела и не знају да су били болесни. 

Др Видић је упутио апел младим људима, пошто доста има заражених у тој популацији, да избегавају контакте, да носе маске, одржавају хигијену, да што мање људи буде у затвореном простору и да се што краће у њему задржавају. За др Живадиновића је ово веома подмукла болест и код тих тежих случајева врло брзо развија клиничку слику која може бити опасна и по живот.

Очито да нам нема друге него да се навикавамо на присуство овог вируса и мера којих морамо да се придржавамо ових дана.

 

Један коментар

  1. Lekari, a govore kao političari, uopšteno, biraju podatke koji nisu relevantni, naročito Vidić. Šta u suštini znači : “Од 18. маја до 23. јуна имали смо само једног позитивног. Сада имамо 20” Zašto baš taj period, i šta je 20 – ukupno zaraženi, trenutno na lečenju u bolnici, samoizolaciji…? Poslednji zvanični, objavljeni podaci ministarstva zdravlja od 10. juna kažu da je Aleksinac imao ukupno 255 zaraženih. Gospodo lekari, možete vi to bolje, preciznije.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + seven =