Još uvek bez zvaničnih potvrda o otvaranju prihvatnog centra za migrante u Aleksincu. Nezvanično – migranti stižu sredinom aprila

Migrantska kriza i otvaranje centra za azilante u Aleksincu ponovo zaokupljaju pažnju aleksinačke javnosti, ali i dalje nema zvaničnih informacija kada će i da li će uopšte kasarna biti jedan od tranzitnih centara. Neki lokalni portali objavili su vest da će prihvatni centar početi sa radom sredinom aprila meseca pozivajući se na zvaničnu izjavu Mirjane Milenkovski iz UNHCR-a, Visokog komesarijata za izbeglice Ujedinjenih nacija.

U izjavi za Radio Aleksinac Milenkovski je demantovala ove navode, rekavši da još uvek nema zvaničnu potvrdu Komesarijata za izbeglice i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koji su nadležni za donošenje odluka o otvaranju prihvatnih centara u Srbiji.

– Agencija za izbeglice Ujedinjenih nacija u Republici Srbiji, a ni na drugim mestima u svetu, nema mandat da otvara centre za smeštaj izbeglica. Za sve odluke o tome da li će se i gde otvarati centar za smeštaj tražilaca azila i izbeglica su nadležni državni organi u Srbiji. To će pre svega biti Komeserijat za izbeglice, a zatim i Ministarstvo za rad, predsednik radne grupe za mešovite migracije, ministar Vulin. UNHCR će se i dalje truditi da pomaže Republici Srbiji da na human način odgovori na potrebe izbeglica i tražilaca azila, a u tom smislu smo za dve godine, od kad je počela izbeglička kriza, u različite vidove pomoći uložili blizu 28 miliona dolara – napominje Milenkoviski i dodaje da će rado i ovoga puta izaći u susret i pomoći srpskim državnim organima, ukoliko oni to od njih zatraže.

Ni u Komesarijatu za izbeglice nisu dali jasan odgovor na pitanje da li će i kada azilanti doći u Aleksinac, ali su još jednom potvrdili informaciju da je Aleksinac identifikovan kao potencijalni prihvatni centar za migrante sa Bliskog istoka.

Prema rečim portparola Komesarijata Ivana Miškovića takvo rešenje biće doneto u skladu sa odlukom Vlade Republike Srbije.

– Veoma je bitno da teret migrantske krize ne snosi samo određeni broj lokalnih samouprava, već da se to rasporedi ravnomerno na teritoriju čitave Srbije. S tim u vezi, Aleksinac jeste identifikovan kao lokalna samouprava u kojoj bi mogao da bude jedan centar, ali je sada veoma teško govoriti o konkretnom datumu i kapacitetima tog centra. Mi do sada nismo imali većih problema u lokalnim samoupravama prilikom otvaranja centara i ja bih rekao da je naše stanovništvo osetilo muku ovog naroda i pokazalo visok stepen  empatije i razumevanja, pa ne očekujem ništa drugačije ni u Aleksincu jednog dana kada bude otvoren centar – kaže Mišković i objašnjva da će i prihvatni centar u Aleksincu, ukoliko bude formiran, kao i svi ostali centri u Srbiji biti otvorenog tipa, to jest migranti će imati slobodu kretanja.

Prilikom poslednje posete Aleksincu ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, u izjavi za naš radio, rekao je da odluka o otvaranju centra za azil u Aleksincu neće biti doneta bez saglasnosti lokalne samouprave.

– Aleksinac ima taj potencijal. Ukoliko bude bilo potrebe da se obezbede odgovarajući prihvatni kapaciteti za privremeni smeštaj, računajte da i to može da se desi. Naravno, uz saglasnost i u dogovoru sa lokalnom samoupravom – istakao je tada Vulin.

Predsednik opštine Aleksinac Nenad Stanković kaže da lokalnu samoupravu za sada niko zvanično nije obavestio otvaranju centra za prihvat migranata u aleksinačkoj kasarni, a kada dobije takvo obaveštenje on će izneti stav većine građana opštine, a ne lični ili partijski.

Da su velike šanse da aleksinačka kasarna, koja je u vlasništvu Ministarstva odbrane a ne opštine, bude jedan od tranzitnih centara, pokazuju i neke nezvanične informacije. Naši sugrađani, koji su se javili nadležnim organizacijama za volontiranje u prihvatnom centru u Aleksincu, dobili su informaciju da će on biti otvoren saredinom aprila meseca.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − fifteen =