Gimnazija

Још сутра пријаве за ИТ смер у Алексиначкој гимназији

Алексиначка гимназија и ове године отворила је своја врата ђацима надареним за информатику, који имају прилику да се пријаве за прво ИТ одељење. Ученици завршне године основне школе имају рок још данас и сутра да се пријаве за полагање пријемног испита, који ће највероватније бити 2. јуна.

Прошле године и поред великог интересовања информационо-технолошко одељење при Алексиначкој гимназији није оформљено јер многи ђаци нису успели да положе пријемни испит. Ове године очекују их лакши задаци и већа шанса да се упишу, поручују у гимназији. Danijela Veljkovic

‒ Пријемни испит је ранијих година био јако тежак, међутим показало се да то није добро и ове године задаци ће бити средњег и напредног нивоа – каже Данијела Вељковић, директорка Алексиначке гимназије.

У новоформираном специјализованом информатичком одељењу биће места за максимум 20 ђака, а у току је и бесплатна припремна настава за јунски пријемни испит. У Алексиначкој гимназији кажу да ће ђаци који заврше овај смер, већ након средње школе имати прилику да се прикључе иновативним стартап компанијама и да раде у области веб-дизајнирања и креирања апликација за мобилне телефоне.

‒ У оквиру програма специјализованог ИТ одељења ученици ће се упознати са програмирањем, са базом података, добиће основе дигиталне писмености. Касније ће моћи и да упишу било који факултет, нарочито факултете који образују ИТ стручњаке, али наравно матуранти тих одељења могу да наставе студије и у другим областима и да на тај начин пробију пут ка дигитализацији у здравству, енергетици, пољопривреди образовању и другим областима – каже Вељковић.

У Алексиначкој гимазији додају да су кадровски опремљени за овакво специјализовано одељење, али да ће његово оснивање вероватно убудуће омогућити и отварање нових радних места.
Према неким подацима Србији је у овом тренутку неопходно око 15 хиљада ИТ стручњака. Прва оваква специјализована одељења оформљена су 2017. године, а у овом уписном кругу број школа у којима она могу бити формирана повећан је на 52.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 − 1 =