Још неколико дана до истека рока

На основу Закона о фискализацији крајњи рок за прелазак на нови систем фискализације и његову пуну имплементацију је 30. април.

Стручњаци истичу да је ово потпуно нова фаза у привреди Србије и на овај начин ће коначно да се стане на пут сивој зони прометовања у Србији. Такође, велики је напредак и на некој техничкој страни зато што ће гро привредника практично да има комплетан увид у свој посао.

Зависно од тога шта замишљају и где себе виде у наредној причи, уколико се ради само о класичној замени фискалног уређаја то је нешто што практично неће да кошта обвезнике, обзиром да је пуштена субвенција за највећи број обвезника, што нових што старих. Међутим, уколико се ту планира да се уведу и неке напредне функције и неке допунске ствари које се тичу прометовања, попут вођења књига на лицу места, значи на месту где је продаја, да се унапреди продаја тако што ће да се уведу рачунари, такође и сертификован софтвер, у том случају ће да буду неке инвестиције, али то је свакао нешто што ће да побољша прометовање и нешто што ће практично да помогне сваком привреднику у обављању својих послова.

На основу информација добијених од стране Министарства финансија Републике Србије, померања рока за завршетак фискализације неће бити. Међутим, на терену има неких застоја што нам је потвртио Александар Пешић, власник Линк електроника, који је један од овлашћених сервисера каса.

− Реално имамо неких застоја, основни је проблем што су сами обвезници неозбиљно схватили целу ову причу и некако су се надали да ће све ово да буде избегнуто. Међутим, ово је нешто што ће свакако да се дотера до краја без обзира на компликације. Иако је у овом тренутку нешто преко половине обвезника прешло на нови систем, добар део тих обвезника је прешао на нови ситем, али у том неком тренинг моду. Очекује се да ће од првог маја да пређу у тај реалан режим и да се прометовање обавља тако што ће да се евидентира на серверу пореске управе − објашњава Пешић и додаје да ће се потрудити да до краја рока све обвезнике уведу у нову фискализацију.

Што се самих каса тиче, чињенично је стање да један део обвезника до сада није био у прилици да набави уређај, неки не својом кривицом, неки незаинтересованошћу и својом кривицом. Међутим, сматра се да ће један део обвезника који су платили за уређај и који су обезбедили безбедносни елемент који се ставља у уређај, а нису били у прилици да им се испоручи уређај, да ће бити сагледани до краја наредног месеца.

Иначе, обвезник фискализације према Закону о фискализацији је сваки обвезник пореза на приходе од самосталних делатности, у смислу закона којим се уређује порез на доходак грађана и сваки обвезник пореза на добит правних лица који врши промет на мало. Промет на мало је сваки извршени промет добара и пружање услуга у малопродајним објектима, независно од тога да ли је корисник физичко лице, правно лице или предузетник.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 16 =