Још један конкурс за суфинансирање замене котлова

Након четири месеца од првог, на званичној интернет страници Општине Алексинац објављен је још један Јавни позив за доделу бесповратних средстава у 2022. години за суфинансирање спровођења мера смањења загађења ваздуха на територији општине Алексинац пореклом из индивидуалних ложишта.

Програмом коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине Општине Алексинац у 2022. години за спровођење овог Јавног позива опредељена су средства у укупном износу од 3.000.000 динара, којима ће се суфинансирати мера замене постојећих ефикаснијим уређајима за грејање и то искључиво за етажно или централно грејање.

У циљу постизања што већег смањења загађења ваздуха, приликом утврђивања мера, због својих карактеристика у погледу емисије загађујућих материја у ваздуху, фаворизовани су уређаји на гас, струју и топлотне пумпе, у односу на уређаје на пелет.

Суфинансирају се искључиво трошкови набавке конкретног уређаја за етажно или централно грејање, односно не узимају се у обзир остали трошкови (транспорт, уградња, додатна опрема и материјали, прикључење на дистрибутивну мрежу природног гаса и слично). Није прописан произвођач уређаја. Добављач уређаја мора бити правно лице или предузетник.

Усвојен је концепт рефундације средстава за уређаје које подносиоци захтева купе по објављивању Јавног позива, односно у току Јавног позива, као и за претходно купљене уређаје у 2022. години. Достављају се рачуни за купљене уређаје. Предрачуни се неће прихватати.

Осим обавезне документације која се односи на купљени уређај и стамбени објекат који се истим опрема (стамбено-пословни објекти нису обухваћени Јавним позивом), предвиђено је опционо достављање документације за додатно бодовање по основу социјално економског статуса, као и опционо достављање документације за додатно бодовање по основу извршене рециклаже претходно коришћеног уређаја за грејање.

Конкурс је отворен до 9. децембра 2022. године, а цео текст конкурса можете да погледате на сајту Општине Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

sixteen + four =