Јело из црепуље: Посне пуњене суве паприке

Пољопривредно-социјална задруга „Ражањкеˮ је јуче имала још једну активност која не само да помаже чланицама већ доприноси очувању традиције и нематеријалног културног наслеђа. Иако се ради о гастрономским и економским активностима, ипак је очувањe и актуeлизовање спремањa јела са овог подручја и са намирницама произведеним на овдашњим пољима у ражањској црепуљи значајније од дневних догађаја. Још када се ти рецепти забележе и објаве на српском и енглеском језику онда ће они бити доступни и будућим генерацијама.

Једно од тих јела које бележи агилна директорка „Ражањкеˮ Милица Миловановић су и посне суве пуњене паприке из црепуље које су за многе прави деликатес. Домаћица која је припремила ово јело Бисера Радисављевић из Послона је уложила велики труд и издвојила доста времена да ово јело буде чаробно као што изгледа на фотографијама које је забележио Ђорђе Огњановић.

За припрему овог посног јела у црепуљи треба доста стрпљења. Све се ради полако и крчка на умереној температури, односно на тихој ватри. Док се полако ражањска црепуља загрева, на тихој ватри, домаћица припрема састојке које чине јело. Корак по корак, све на тихој ватри. Наравно цео рецепт ће бити публикован у издању које ће обухватити десетак јела из ражањског краја.

Све ове активности се реализују у оквиру Пројекта „Јаке женеˮ, који има за циљ јачање економског положаја жена у руралним срединама, старијих од 45 година, а који је финансијски подржан од Агенције за развој и сарадњу владе Швајцарске, Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Републике Србије и Општине Ражањ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

1 × 2 =