Епидемиолог др Живадиновић: Важнији им кликови од здравља

Вакцинација на подручју општине Алексинац се може анализирати из више углова. Ако се гледају подаци само за оне који су се пријавили преко еУправе ту смо у оквиру републичког просека и нема великог броја особа које чекају на вакцинацију. Изнад просека Србије смо када је у питању вакцинација медицинских радника. Према речима епидемиолога др Родољуба Живадиновића нисмо се прославили у данима када је био позив да се вакцинишу сви заинтересовани без обзира на пријаве и године. Једна таква акција била је прошлог петка и суботе. Како смо незванично сазнали од 270 доза утрошено је око тридесетак.

Испод републичког просека су и грађани са подручја општине Алексинац изнад 65 година који су се вакцинисали, па је разумљиво што су овдашњи медицинари од републичких органа затражили да оформе пунктове по селима за вакцинисање. За сада се такве активности могу спроводити на подручју локалне самоуправе Ниш, али не и у Алексинцу. Зашто је то тако пита се и др Живадиновић.  Иако нема јасан одговор када ће бити вакцинација на сеоском подручју др Живадиновић је веома изричит када је у питању значај вакцине у борби против епидемије.

‒ У сваком случају ствари су ту веома јасне, ко не разуме да појаснимо. Ако се не вакцинишемо бићемо у стању у коме јесмо недељама, може да буде боље, може да буде горе, то зависи искључиво од нашег понашања. Без обзира шта ко рекао то показујемо свакога дана и све је то јасно као дан. Зато и кажем, не можемо ми никога да убеђујемо и да терамо да се вакцинише, али надам се да грађани и сами виде шта се догађа. Где год је вакцинација боља у свету, Израел је наравно на првом месту, показало се да се полако враћају у нормалан живот. Није вакцинација стопостотна заштита, али је стопостотна заштита од тежих обољења и од смрти и то је за сада јасно – каже др Живадиновић.

Наш саговорник је прокоментарисао и гласине о лошим последицама вакцинације.

‒ Што се тиче тих прича да постоје лоше последице вакцинације, за једну вакцину се прича једно, за другу друго. Ми до сада нисмо имали ни једно такво запажање, нити је забележен неки такав случај. То су приче оних који не знају довољно добро, а наравно да је брука за струку да постоје они међу нама који очигледно школе нису добро учили и који су спремни да изјављују тако нешто. Да сам ја закон, одмах да јасно кажем, они би били у затвору, јер раде против овог народа и раде против и струке и науке и против закона о заштити становништва од заразних болести. Тиме што то раде они угрожавају здравље становништва. Свака изјава неког лекара која је супротна истини, некога води у гроб. То је чињеница. То су људи којима се не може тако нешто толерисати. На жалост толерише им се, ја то јавно кажем, да се ја питам то никада не би могло да се толерише, али на жалост се не питам. Зато треба донети посебан закон ако треба и спречити такве глупости да се шире међу народом. Народ није довољно информисан  нити едукован, што је и нормално, није завршио ни медицинску школу ни медицински факултет и све је то јасно, али треба неко да му објасни онако како то јесте ‒ изричит је овај епидемиолог.

Др Живадиновић каже  да  није то само код нас, у читавом свету влада таква фама. Највише на друштвеним мрежама где  паметни ћуте, а они који мање знају више причају.

‒ Има једна лепа изрека – празна глава много прича. Једноставно то је тако, а тај антивакциони лоби сви кажу да не постоји. Заправо постоји, преко милијарде евре они инкасирају годишње у читавом свету, само на наивнима који прегледавају њихове снимке и објаве на друштвеним мрежама, само на томе, на ничему другом. То је већ огроман профит. Једноставно они раде свој посао, а наивни падају зато што немају довољно знања. Наравно и држава је крива што то знање није довољно подигла, треба радити више на здравственом просвећивању, да се вратимо на оно време после Првог светског рата, па после Другог светског рата када се интензивно радило на здравственом просвећивању. Очигледно, дошло је време да народ не зна све оно што треба да зна ‒ категоричан је овај алексиначки доктор.

Сутра: Зашто се и вакцинисани заражавају, о бизнису са вакцинама и када ће почети вакцинација по селима.

2 коментара

  1. Ne može vakcinacija da se radi iz fotelje poštovani diektore!
    Da ima zakona Vi i Vaš zamenik bi ste do sada bili u zatvoru za svo dobro koje ste učinili gradjanima Aleksinca!Sve ste organizovali po zakonu i pravilima koje medicina ne preopoznaje

  2. Vakcinisati prvo sve zdravstvene radnike, ko ne zeli, neka napusti posao…. kad ste ih zaposljavali niste mislili na njihovu strucnost , vec samo na partijsku pripadnost… kad medju njima imate gomilu antivaksera, sta ocekujete od obicnog, needukovanog stanovnistva…

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five × 5 =