Јединствено управно место: Све се завршава на једном месту

На завршној конференцији, одржаној јуче у дворишту Етно куће „Корман“, а поводом завршетка Пројекта „ГРАЛ – Грађански ревизори Алексинца”, који су у партнерству спровели Друштво за развој креативности и Општина Алексинац, сумирани су постигнути резултати и донете одређене, унапређујуће препоруке.

Председник општине Алексинац, Далибор Радичевић, је овом приликом истакао успешну сарадњу локалне самоуправе и Друштва за развој креативности, коју је оценио корисном за обе стране. Радичевић је још казао да је овај пројекат допринео томе да он и његови сарадници чују који су то проблеми грађана које они морају да решавају, на шта треба да обрате пажњу и у којим областима да побољшају рад.

Као резултат овог пројекта  грађани алексиначке општине добили су јединствено управно место и тиме брже, лакше и на једном месту завршавају све административне послове у јавној управи.

− Јединствено управно место је нешто што није много пореметило рад локалне самоуправе, а омогућило је грађанима да на лакши начин завршавају своје обавезе које имају у локалној самоуправи. Циљ Јединственог управног места није комплетиран до краја. Како пролази време тако ћемо и услугу побољшавати али је чињеница да, сада, када дођете у општину, не морате да се шетате од једне до друге канцеларије, него целокупан посао који имате можете завршити на једном месту са јасним роковима. И не могу Вас шетати да ,,Није у овој канцеларији, него у суседној или неко трећој” и да то није у ,,њиховој надлежности”. Све се завршава на једном месту – каже председник Радичевић.

Први човек алексиначке локалне самоуправе најавио је наставак активности на унапређењу функционисања јединственог управног места.

− Наставак тог пројекта ће се сагледати у томе да смањимо трошкове које грађани имају, ако имају потребе да добију неки документ из Алексинца, из Општинске управе. Да не морају да долазе на лицу места и да подносе захтев, него да ће то једног трнеутка моћи да се уради електронским путем. Смањиће се и Вама трошкови а и спречиће се гужве које могу да се јаве у самој згради. То је отприлике нешто основно – овим речима се Радичевић обратио присутним грађанима и грађанкама.

Координаторка пројекта Снежане Живадиновић осим што се захвалила председнику и радницима Општинске управе на успешној сарадњи уручила је Радичевићу и списак изнетих запажања грађана, који су учествовали у истраживању, у којим областима локална самоуправа треба да побољша услуге.

У склопу пројекта „Гралˮ биће и постављена платформа на општинском сајту на којој ће грађани и грађанке моћи да постављају питања у вези са решавањем проблема из домена јавних услуга.

Иначе ГРАЛ се реализовао у склопу пројекта Владе Швајцарске Заједно за активно друштво АКТ који спроводе Helvetas Swiss Intercooperation и Грађанске иницијативе.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − 16 =