Јавна расправа о Буџету: Каса реална, али недовољна за све жеље

На данашњој јавној расправи одржаној у Скупштинској сали представљен је Нацрт буџета општине Алексинац за 2023. годину. Планирано је да у општинској каси буде око милијарду и 720 милиона, и то нешто више од милијарду и 587 милиона текућих буџетских прилива и преко 132 милиона динара пренетих средстава. Највише прихода би требало да буде из пореза око 971 милион или 61 одсто Буџета и трансфера са републичког нивоа преко 516 милиона динара или 32,5 одсто укупних текућих прихода.

Данашњој јавној расправи присуствовао је и предлагач Буџета председник општине Алексинац Далибор Радичевић, који је за наш медиј изнео нека своја размишљања о општинској каси.

‒ Оно што сам и на самој јавној расправи напоменуо јесте да стални трошкови, трошкови које не можемо да избегнемо и који су нам законска обавеза су се драстично повећали, па сам онда тражио и од установа и од школа, као и од локалне самоуправе уопште, да мало рационализујемо трошкове како бисмо што више новца могли да издвојимо за саме инвестиције ‒ казао је први човек локалне администрације.

Он је напоменуо да је добар део инвестиција рађен у току ове године. Он је најавио и залагање да се у следећој години увећају средства за инвестиције од оних која ће бити предвиђена Буџетом.

‒ Задовољан сам са ониме што смо радили, могло је ту и боље, имамо неке уговоре који нису реализовани до краја. Очекујемо да ћемо на неком првом ребалансу, тамо почетком наредне године, додати још мало средстава од неутрошених која су била распоређена по одређеним позицијама, да их усмеримо ка инвестицијама. Да ли је довољно пара за инвестиције? Никад није довољно. Територија општине Алексинац је велика. Ако погледамо само путну мрежу, треба нам још додате подршке. Пробаћемо и да конкуришемо код Министарстава да обезбедимо још пара ‒ појаснио је Радичевић. 

На расходовној страни за капиталне инвестиције биће издвојено 11 одсто Буџета. Променом минималне цене рада, од 115 запослених у Општинској управи на минималцу је њих 40, за зараде је планирано 25 одсто из јавне касе. Очито да јавне финансије очекује сложена фискална година и биће веома значајно да Буџет општине задржи своју стабилност као у претходним годинама.

‒ Захваљујући и свим радницима, не само радницима у буџету, него и свим радницима Општине, као и корисницима буџета, пројектујемо буџет да буде реалан, како смо радили и ове године. Не желимо да ставимо нереалне цифре да имамо проблема у току године са реализацијом. Очекујем да буџет и у следећој години буде стабилан. Напомињем увек треба још новца да бисмо урадили све оно што је неопходно урадити на територији општине ‒ био је председников одговор на наше питање о наставку тренда да општинска каса не буде дефицитарна.

Од данас Нацрт Буџета општине заинтересовани грађани могу да погледају на званичном сајту општине.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × 5 =