Јавна набавка: Уместо сличних, одговарајуће клупе и других произвођача

Јавна набавка клупа са металном конструкцијом и дрвеним седиштем са наслоном без рукохвата, које би биле постављене на кеју иза градског стадиона, изавала је пажњу медија и јавности да је чак дошло и до промене текста тендера и продужетка рока.

Општинска управа алексиначке локалне самоуправе је првобитно расписала јавну набавку за седам гореописаних клупа, чија је укупна процењена вредност 666.667,оо динара без ПДВ-а са роком пријаве до петог фебруара. Осим цене, за многе је била спорна и конкурсна документација, у делу који се односи на техничке карактеристике клупа, којом се тражи да оне буду типа ,,Урбанпарка” – Бечеј или сличне са истим димензијама, изгледом, материјализацијом и обрадом.

У међувремену је измењен текст јавног позива у том том делу и гласи типа „Урбанпарка” – Бечеј или другог произвођача одговарајућих карактеристика, и продужен је рок до петог фебруара до 10 часова. Осим клупе, у комплету иде и корпа за отпатке, као и њихова монтажа.

„Позицијом сагледати сав спојни материјал, бојење металних и дрвених делова клупе, и набавку припадајуће корпе за отпатке исте материјализације и стила. Постављање клупа врши наручилац на припремљену бетонску плочу. Обрачун по комаду комплетне позиције”, део је текста објављене спецификације.

Наша редакција је покушала да дође до конкретнијих информација и да грађани имају потпуни увид у оно што се дешавало око ове јавне набавке, јер се ради о јавном новцу. Како незванично сазнајемо, контактирана су три произвођача са циљем да се сазнају цене одређених клупа и корпи и на основу тих података формирана је процењена цена, од 95.000,оо без ПДВ-а што никако не значи да ће она бити и коначна.

У општинским службама су нам казали да није било никакве намере да се било ко фаворизује, а да су окачене слике и наведени произвођач само као случајни узор, и да се изменом јавног конкурса прецизира да учесници могу да понуде и своје сличне моделе.

За нас, обичне смртнике, нарочито са југа, овакве цене су вероватно превисоке и ретко ко би од нас у приватној режији платио толико клупу. С друге стране, пак, појединци које смо контактирали, тврде да се овакав комплет не може наћи испод 52.000 динара за клупу и 26.000 за парковску корпу. Поставља се логично питање, зашто се такви послови не повере одређеним организацијама и јавним предузећима. У том случају поставља се и питање какава би била одговорност наручиоца када би се установило да производи немају одређене атесте којим се гарантује безбедност.

Око 42 одсто привредника који нису учествовали на јавним набавкама сматра да су оне унапред намештене. Оправдана или неоправдана сумња, она ипак треба да се отклони јер је то значајно за нижу цену и бољи квалитет производа и услуге финансиране јавним новцем.

Фотографије: Илустрација (извор: Урбанпарк).

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + twenty =