Јато од шездесетак рода у атару села Краљева (видео)

У атару села Краљева мештани су ових дана могли да виде несвакидашњи призор, читаво јато белих рода које је слетело у близини другог окна. То је мобилним телефоном забележио и наш суграђанин Саша Миленовић. На његовом снимку, направљеном у току вожње трактора, може се видети велики број ових дугоногих птица, а он каже да је покушао да их преброји и да их је било шездесетак.

– Невероватно колико их је на једном месту – написао је Саша на свом фејсбук профилу уз објављени снимак који је привукао велику пажњу.

– Увек их је било три, четири, али ово је као код Хичкока… локација између сметлишта и материјала друго окно, Штолма ваљда зову место – написао је Миленовић одговарајући на питања пријатеља. 

Rode
Извор: Фејсбук

Роде су већ станари неколико наших села, Трњана, Доњег Адровца, Рутевца… Навикли смо да се у пару враћају у своје гнездо и то тако што почетком пролећа најпре дође женка, а потом јој се придружи и мужјак.

Према неким проценама у Србији живи око 1.300 парова црних и белих рода, које су највише концентрисане у доњем току Тамиша. Да ли су ове роде током миграције направиле паузу у атару Краљева, пре него наставе пут ка својим гнездима широм Србије или ће, пак, бар неке од њих овде пронаћи ново уточиште, остаје за сада непознаница.

Светски дан посвећен овој птици обележава се за недељу дана, тачније 24. јуна, па можда нам се посрећи да на светској мапи заузмемо значајно место када је реч о насељености ових птица у којима смо уживали посредством видео снимка, а свакако је ужитак већи за оне који су овај призор посматрали уживо.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

19 − 7 =