Јагодари дочекали цену, малишани уживали у посластицама

Традиционална манифестација „Дани јагодаˮ у Гредетину ове године је постала „пунолетна”, јер су се јуче у тамошњој Црквеној порти по 18. пут окупили произвођачи, а и љубитељи овог воћа. Своје јагоде је изложило деветоро произвођача, јер су јагодарима са овог подручја, из Гредетина и Радевца, у госте стигле колеге из крушевачких села Велики Шиљеговац, Бољевац и Беласица.

Осим међусобне размене искустава јагодари су изложили плодове више сорти јагоде, а одређена количина је и бесплатно подељена. И док масовности одавно нема, квалитет јагоде са овог подручја, било да се ради о стоној или индустријској, и овог пута је потврђен, а на гостима манифестације било је само да се приликом дегустације одлуче која им се највише свиђа.

Ово атрактивно воће су делили расположени произвођачи који су после неколико тешких година ове сезоне дочекали да буду задовољни ценом. Како се могло чути, цена за килограм јагода се креће око 300 динара. Најзначајнији јагодар у општини Алексинац, и шире, Милош Новковић је ранијих година најављивао самњење површина под јагодом, јер у појединим тренуцима цена није покривала основне трошкове. Сада каже да ће задржати та четири хектара на отвореном и у пластеницима, где гаји 20.000 биљака и којима ће додати још седам хиљада. Да потражња за јагодом постоји могло се видети и на овој манифестацији, када је један број грађана уговарао куповину без обзира, за наше потрошачке прилике, на високу цену. Наравно, за то нису крви узгајивачи, јер је и њихова прозводња вишеструко поскупела у последњих неколико година.

Организацији овогодишње манифестације „Дани јагода” придружиле су се чланице гредетинског Удружења жена „Вредне домаћице” које су угостиле остала удружења жена са територије општине Алексинац, па је на седам штандова приказано оно чиме се баве ова удружења. Ово је била јединствена прилика када су посетиоци манифестације могли да пробају разне ђаконије од јагода, јер су чланице удружења показале и своје умеће у прављењу посластица са овим воћем, којима су се највише обрадовали најмлађи посетиоци, а који су целом скупу давали посебан шарм и живост.

Скуп скоро свих удружења жена са територије наше општине на једном месту искористио је Центар за регионални развој „ДАРС” који им је уручио поклон у виду пет кецеља са одштампаним логом њихових удружења, а Удружење „Јагодаˮ им је даривало исто толико мајица са знаком манифестације.

Организатор овогодишњих „Дана јагода”, као и до сада, је Удружење „Јагодаˮ, а покровитељ Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + fifteen =