Извештај НСЗ: Статистика све боља

Статистички подаци о кретању запослености у општини Алексинац за месец март су охрабрујући,  јер показују да је списак незапослених у односу на фебруар мањи за 51 лице, односно за један посто евидентираних у месец који предходи. Национална служба за запошљавање у Алексинцу је у свом месечном извештају објавила да је у марту као незапослено лице евидентирано 4.819 особа, од тога нешто више од половине, односно, 2.449 су жене.

Охрабрујућа је чињеница да се у односу на исти период од пре годину дана, март 2022., број незапослених у нашој општини смањио за 373 лица.

Највећи број наших суграђана који су званично без радног ангажмана, на посао чека преко 10 година, и таквих је 927 или преко 19 одсто укупно незапослених.  Оно што је такође интересантно, до 3 месеца посао чека 621 лице, а од 1 до 2 године 576 лицa што је око 12 посто евидентираних. Посматрано према старосној структури и даље најтеже до посла долазе особе старости од 55 до 59 година, њих 654 чине преко 13 одсто незапослених.

Када је реч о структури лица према стручној спреми, на евиденцији је још увек највећи број пријављених са првим степеном 1.699 и они чине трећину. Са четвртим степеном је нешто више од четвртине укупног броја евидентираних, док је са трећим степеном стручне спреме око 22 одсто лица на евиденцији.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

8 + 9 =