Изложбом из легата Националне библиотеке почели Дани Тихомира Р. Ђорђевића

Изложбом књига Тихомира Р. Ђорђевића из легата Народне библиотеке Србије, аутора Велибора Прелића, синоћ су почели дани посвећени овом знаменитом научнику и Алексинчанину. Тихомир Р. Ђорђевић је српски етнолог, фолклориста, културни историчар и професор београдског универзитета. Он је био и покретач првог часописа из етнологије на Балкану ,,Караџић”, који је своје излажење започео баш овде, у Алексинцу, 1899. године.

Изложба, постављена у Дому омладине обухвата само део докумената и збирки, које се чувају у фондовима Народне библиотеке Србије, а представља личну библиотеку нашег чувеног професора и академика др Тихомира Ђорђевића. Занимљивост је та, да је то био први легат који је након Другог светског рата примљен у обновљеној библиотеци.

У оквиру Дана Тихомира Р. Ђорђевића, синоћ је промовисан часопис за књижевност, уметност и баштину ,,Исток” из Књажевца, града који је родно место овог научника. О часопису су говорили Обрен Ристић, уредник, и др Недељко Богдановић, један од аутора прилога ове публикације.

Данас, другог дана ове манифестације, у 12 часова у Дому омладине биће промовисане књиге о алексиначком говору. Аутор публикације ,,Говор алексиначког поморавља” је Недељко Богдановић, који је и коаутор са Мајом Радоман Цветићанин, Александром Лончар Раичевић, књиге ,,Алексиначки језички поучник”. Недељко је са Мајом Радован Цветићанин и писац дела ,,Речник алексиначког поморавља”.

Ова традиционална манифестација се завршава сутра, када је у подне, у Великој сали Дома културе свечана додела награда и признања. Истог дана, у 20 часова биће концерт Бојане и Николе Пековић.

Организатор Дана Тихомира Р. Ђорђевића 2022. је Центар за културу и уметност, а покровитељ Општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

5 × three =