Изложба у ЦКУ: Акварели коју су документи, али и уметничка дела

У оквиру обележавања „Дан општине” синоћ у Галерији 2 Центра за културу и уметност свечано је отворена изложба акварела и фотографија под називом „Станиште библиотеке”, аутора Златка Павловића и Бранимира Вељковића. Ова, могли бисмо је назвати двокомпонентна изложба кроз два различита, али и слична уметничко-документарна медија даје пресек објеката где је настала и развијала се богата библиотекарска активност у Алексинцу.

Како је приметио уводничар и писац предговора у каталогу, издатог за ову прилику, Синиша Голубовић, фотографије које је прикупио, а неке и снимио Вељковић, пружају директан увид у прошлост, документујући физички изглед библиотеке, али и људе који су је посећивали и друштвене догађаје повезане са њом. Он закључује да се кроз изложене фотографије могу пратити трансформације у технологији и инфраструктури библиотеке.

Слике Златка Павловића, већ доказаног акварелисте, али и песника, кореспондирају са фотографијама и драгоцене су како у уметничко-ликовном стваралаштву, тако и у документарном смислу. Оне, осим што пејзажно доста уверљиво осликавају задату тему са фотографија, својим колоритом и аутентичним уметничким стилом посматрачу пружају могућност да осети стваралачки имплус аутора. Тако да ови радови јесу документи, али и више од тога уметничка дела.

Изложба је отворена до 11. јуна, па би било пожељно да Алексинчани, не само због уметности већ и због поштовања према богатој историји овдашње библиотеке настале 1909. године, посете ову поставку и доживе једну врсту времеплова, не само ове установе већ и града и целе заједнице.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

14 − thirteen =