Изложба коју треба видети

Посетиоци Центра за културу и уметност синоћ су присуствовали отварању једне врло занимљиве изложбе под називом „Акумулација” Центра за ликовно образовање „Шуматовачка”.

Ова изложба, сада већ традиционално, гостује широм наше земље, па је ово била прилика да део радова из збирке буде представљен и алексиначкој публици.

−Вечерас се пред вама налази једна врсна збирка радова домаћих савремених уметника 20. и 21. века која већ више деценија прикупља и чува Центар за ликовно образовање „Шуматовачка”. Избор радова које ће те вечерас погледати и доживети мали је део збирке која броји 165 значајних домаћих аутора савремене визуелне уметности − рекла је директорка ЦКУ Далиборка Стевановић, приликом отварања изложбе.

Иначе, Центар за ликовно образовање „Шуматовачка” је установа културе града Београда која постоји већ више од 70 година и бави се уметничким и стваралачким делатностима како радионицама, тако и прикупљањем дела савремене уметничке сцене наших националних стваралаца, пре свега са територије Србије.

−Већ 12 година ми прикупљамо радове што кроз поклоне, што кроз откуп преко Министарства републике Србије за нашу колекцију и можемо се похвалити да имамо преко 165 радова у колекцији. Уметници су различитог и талента и темперамента, естетике и различити су и радови. Поседујемо како слике, графике, цртеже, вајарска дела, тако и фотографије, различите колаже и тако даље− објаснила је Данијела Ранчић, представница Центра за ликовниу уметност „Шуматовачка”.

Циљ Центра за ликовно образовање „Шуматовачка” је да суштински колекцију представи широм Србије, а надају се једног дана и у иностранству, и да покажу тај неки пресек савремене уметничке сцене Србије која се тренутно дешава.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 4 =