Ražanj

Избори у Ражњу: Добрица неприкосновен, вероватно остаје председник

На локалним изборима у општини Ражањ од 6.388 уписаних бирача гласало је 4.235 грађана или 66,3 одсто. Неважећих листића је 421 па је расподела мандата обављена на основу 3.814 важећих гласова. Изборни цензус од три одсто прешле су све поднете листе, а било их је четири.

Највећи број грађана 1.866, што чини 44,06 одсто изашлих на биралишта поверење је дало изборној листи Групе грађана „Добрица Стојковић”, коју предводи актуелни председник општине Добрица Стојковић. Листа „Александар Вучић – за нашу децу” освојила је 1.223 гласа или 28,88 одсто, док је листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије” добила 402 гласа или 9,49 одсто. Изборна листа Група грађана „Верислав Велисављевић – Верче” успела је да привуче пажњу 323 гласача или 7,63 одсто.

У Скупштини општине има места за 27 одборника и, на основу изборних резултата, у будућем сазиву највише одборника, њих 13, имаће листа ГГ „Добрица Стојковић”, док ће напредњаци имати девет, а социјалисти три представника. Група Грађана „Верислав Велисављевић – Верче” са два одборника можда ће играти значајну улогу у наредној владајућој већи, јер без њих напредњаци неће моћи да са општинског трона смене Добрицу Стојковића који је у више мандата председник.

Носилац одборничког мандата и први на листи Велисављевић је представник народа у ражањском парламенту већ у неколико сазива и увек је поверење добијао као група грађана и подржавао је до сада општинску власт. У изјави за наш портал Велисављевић каже да за сада не размишља о коалицији са напредњацима. Очито да су велике шансе да у општини Ражањ не дође до промене власти.

Друга солуција би била „прелетање” одборника, што није у духу парламентаризма, али и ништа изненађујуће за нашу политичку сцену. Знају представници народа да у таквим ситуацијама често промене програмске ставове из општих или личних разлога. У овом случају тешко је да ће до таквог сценарија доћи, па ће напредњаци ако желе у власт морати у коалицију са победницима избора.

Актуелни председник општине Добрица Стојковић, у изјави за наш портал, изразио је спремност да у будућој власти буду представници свих изборних листа сразмерно освојеним одборничким местима и кадровским потенцијалима. Очито да ће Ражањ и даље бити стабилна политичка средина.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × four =