Izazov za osnovce – manastir Sveti Stefan u “Majnkraftu”

Osnovci sa teritorije aleksinačke opštine koji vole video igrice moći će da se oprobaju u izradi replike kulturno-istorijskih spomenika, a sve to u okviru konkursa koji je raspisala Javna biblioteka „Vuk Karadžić“ u Aleksincu. Konkurs je zasnovan na tematici igrice „Majnkraft“, koja se sastoji u istraživanju i pravljenju raznih objekata, a ovogodišnja zadata tema je manastir Sveti Stefan u Lipovcu.

Ovim projektom želeli smo da motivišemo učenike da računare i vreme koje provode ispred njih iskoriste na kreativniji i produktivniji način, ali i da se informišu o velikoj kulturnoj i istorijskoj baštini ovog kraja, o kojoj većina malo zna, ističe za Radio Aleksinac Vojkan Popović, urednik programa u biblioteci.

– Ova igrica se sastoji od istraživanja i pravljenja raznih objekata koji igraču mogu pasti na pamet. Svaki put kad se učita okruženje, on će se nasumično kreirati, biće drugačiji, tako da igranje nikada neće biti isto. Ceo svet je napravljen od kockastih blokova koje igrač može pomerati i slagati kako mu je volja, a sve u cilju formiranja svega što može da zamisli. Hajde onda da to iskoristimo, pošto mi imamo puno kulturno-istorijskih spomenika, i da svake godine zadamo po jednu temu. Ovo je pilot projekat, pa ćemo videti kako će se on razvijati.

Takmičenje će biti organizovano u dve kategorije, za učenike od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda, a svaku ekipu će činiti po tri člana. Prijavljivanje ekipa je do 15. decembra, a sve propozicije, kao i uslovi konkursa se mogu pronaći na sajtu i fejsbuk strani biblioteke.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

2 × 2 =