Из Великог Дреновца на Аконкагву

Из Великог Дреновца, села на ободу алексиначке општине, пут Јужне Америке у недељу (27. јануар), креће Никола Петровић (29), планинар алексиначке „Брђанке”. Он је члан експедиције Планинарског клуба „Предејане” из истоимене варошице на југу Србије која одлази у Јужну Америку са намером да освоји највиши врх овог континента, Аконкагву, на надморској висини од 6.962 метра.

‒ На пут дуг више од 12 хиљада километара крећемо авионом из Београда преко Цириха до главног града Аргентине, Буенос Аиреса. Одатле опет авионом летимо до Мендозе, где ћемо обезбедити неопходне дозволе за успон, храну и друге потрепштине. Експедиција ће трајати скоро месец дана, од 27. јануара до 22. фебруара. Што се мене тиче, апсолутно сам и физички и ментално спреман за овај велики изазов ‒ каже Петровић који се планинарењем бави од 2016. године.

‒ Планинарење ми се допало због другарства, боравка у природи и стварања здравих навика. Учешће у акцијама за мене је велики изазов јер желим да тестирам своје могућности ‒ додаје наш саговорник.

Иако се планинарењем бави тек две године, Никола Петровић је већ испењао више од 30 врхова чија је надморска висина већа од две хиљаде метара.

‒ Највећи утисак на мене оставио је успон на Цугшпиц, највиши врх Немачке (2.962 м), који је трајао пуних 14 сати. Прошле године освојио сам највиши врх Европе и Русије, Западни Елбрус (5.642 м) и бројне врхове у земљи и широм Европе, као што су Хајла (2.403), Мусала (2.925 у зимским условима, затим Кучки, Љеворечки и Васојевачки ком (све врхови преко 2.400) и највиши врх Словеније и бивше Југославије, Триглав (2.864 м). Освајање ових врхова је уједно била и одлична припрема за експедицију на Аконкагви ‒ наглашава Петровић који је крајем прошле године добио признање Спортског савеза општине за постигнуте резултате у 2018.

На крају разговора, уз срдачан стисак руку, пожелели смо Николи срећан пут у Јужну Америку и успешан завршетак експедиције.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one + fifteen =