pijaca

До 5. фебруара пресељење бувљака

Након реконструкције моста на Житковачкој бари, средствима Европске уније биће финансиран и већи део радова на обнови Зелене пијаце у Алексинцу. У понедељак, 28. јануара, биће отворена тендерска документација и одабран најповољнији извођач радова, а у локалној самоуправи очекују да у најбољем случају радови почну средином фебруара.

Радови на Зеленој пијаци условиће пресељење бувљака најкасније до 5. фебруара, а о томе су, кажу надлежни, обавештени и продавци на овој локацији.

‒ Градилиште мора бити обезбеђено и ограђено, тако да све услове за извођача морамо да спремимо. На састанку са представницима комуналног предузећа и продаваца договорено је да корисници у делу бувље пијаце пређу у зграду тржнице на првом спрату, док ће корисници пијаце који сада продају воће и поврће остати у приземљу објекта тржнице. Све ово је док се радови изводе, а када буду завршени и када буде постављена надстрешница онда ће управљачко предузеће одлучити у ком делу ће поставити типске тезге које ће бити намењене продавцима бувље пијаце – објашњава начелник Одељења за привреду Далибор Марковић. 

pijaca

Од почетка радова рок за изградњу је три месеца, тако да ће уколико све буде текло планираном динамиком Алексинац добити нову пијацу већ средином маја.

‒ Већи део радова односи се на изградњу металне конструкције, односно надстрешнице и ти радови се могу изводити и изван градилишта, а оно што ће се обављати на лицу места јесте изградња темељних стопа за носеће стубове што ће зависити од временских услова. Надамо се да ће радови бити завршени и пре рока, како бисмо пролећни део пијачне сезоне, када је зелена пијаца много оптерећенија, дочекали спремно и у новом објекту, то јест испод нове надстрешнице – каже Марковић.

Поред изградње надстрешнице биће проширени и капацитети пијаце и саниран мокри чвор који се налази на улазу у пијацу из улице Мајора Тепића. Обнову Зелене пијаце већим делом средстава финанасира ЕУПРО, док локална самоуправа учествује са 20%, а укупна инвестиција процењена је на око 17 милиона динара.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × one =