Из овог врањског села цвеће стиже у Житковац

Да би се дошло до прелепих цветова потребно је доста знања, труда и финансијских средстава. Дивни цветови и задовољни купци награда су за велику посвећеност послу произвођача ових биљака. Боравећи у околини Врања, односно у селу Вртогош, упознајемо узгајивача Милоша Тасића и сазнајемо да у лепоти цветова са југа уживамо и ми у алексиначком Поморављу.

Тасић своје производе понекад довози и у један маркет у Житковцу. Нарочито када су празнични дани. Да овај вредни и млади пољопривредник са својом породицом гаји цвеће вредно поштовања указује и чињеница да своју робу осим у Србији и на Косову и Метохији, пласира и у иностранство, за сада у Северној Македонији.

Био је Тасић и у Холандији и може да упореди квалитет свог и њиховог цвећа. Не да се ни у том сегменту, али шта би било када би имали исте услове.

– Наши услови су доста лошији него холандски. На пример, наш произвођач се доста више труди у производњи него они. Тако да када би ми имали приближно сличне услове као они што имају, ми бисмо били далеко бољи произвођачи од њих и по квалитету и по свему – каже Тасић.

Тасићи у више пластеника, осим цвећа, гаје украсно и зачинско биље. И поред свог великог рада не могу да се обогате, али преживљавају. Кажу, све теже позитивно послују због сталног раста цене репроматеријала. За сада успевају да опстану због обимне производње, па се извлаче на количину. Како кажу, на велико нешто и остане.

Ови прелепи цветови резултат су вредних руку људи који су право богаство Србије иако њихов рад није у жижи јавности попут остварења неких других који уместо ове лепоте нуде празне приче и како наш народ каже „млаћење празне сламе”.

Прилог о Милошу Тасићу, цвећару из Вртогоша, можете погледати на порталу АРС Видео.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty − two =