Из архиве Завичајног одељења: Објављена електронска издања локалне штампе

Заинтересовани љубитељи штампе од недавно могу да читају у електронском облику старије бројеве накадашњих локалних новина „Реч рудара” и „Реч радника”.

Библиотека „Вук Караџић” у Алексинцу од недавно поседује такозвану дигиталну библиотеку. По речима Александре Милошевић, руководиоца Завичајног одељења виртуелне полице дигиталне библиотеке тренутно пружају могућност свима да читају ова два локална листа.

Она је још и казала да серијал који је објавили не обухвата бројеве „Реч рудара” изашле 1961. године и зато је замолила суграђане који можда поседују поменута издања да их уступе на привремено коришћење ради дигитализације и публиковања, што би био изузетан допринос допуни већ богате грађе Завичајног одељења.

− Заинтересовани корисници имају ту могућност да преко званичног сајта библиотеке и фејсбук странице бесплатно посећују виртуелну библиотеку. Лист „Реч рудара” је излазио од 1960. до 1967. године чији су издавачи били Рудници угља. Лист је излазио једном месечно и осим дешавања у Рударско индустријском комбинату пратио је и друштвено-политичка и спортска дешавања на територији општине Алексинац − објашњава наша саговорница.

Она указује да је на виртуелним полицама објављено до сада првих 206 бројева локалног листа „Реч радника” који је од 2000. године променио назив у „Алексиначка реч”.

− Ових 206 бројева обухватају период првих 10 година постојања овог листа, од 1967. до 1976. године. Ово некадашње локално гласило излазило је до 2008. године − упознаје нас наш домаћин Александра Милошевић, коју смо затекли како на овом пројекту ради са сардником и на неки начин носиоцем пројекта Бранимиром Вељковићем, уз присуство директора Војкана Поповића.

Како је лист „Реч радника” био на темељима листа „Реч рудара” током свог постојања пратио је сва дешавања у друштвено-политичком, привредном, културном и спортском животу града и целе општине. Из Библиотеке најављују да наши суграђани могу да очекују у наредном периоду нове допуне виртуелних полица и богаћење дигиталне библиотеке архивском грађом коју поседују.

Иначе, пратећи законске смернице у библиотечко-информативној делатности Завичајно одељење библиотеке сакупља, складира, обрађује и публикује поред књижне и некњижну грађу међу којима су архиве некадашњих локалних телевизија, радио станица и локалних писаних гласила. Све ово указује да ће богати документарни фонд овог одељења бити све доступнији јавности у електронском облику.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eleven − 10 =