Искуство Трњанце тера на опрез и траже брзу пругу ван насеља

Празнични дани привремено су стишали буру око изградње трасе нове брзе пруге, након априлског јавног увида у Јагодини. Незванично сазнајемо да алексиначка локална самоуправа, која је и директно укључена у активности на заштити интереса грађана и целе заједнице, очекује да јој се доставе и званични одговори на поднете многобројне примедбе појединаца. Иако незванично, неки приговори су уважени, али то није довољно за већину незадовољних и саму локалну власт, па су они још увек на становишту да се гради брза пруга, али ван насеља, нарочито тамо где следују значајна рушења и отежан живот становника.

И док се чекају нови састанци и разговори, неслагање са пројектантима и „неповерење” се наставља. А зашто је то тако? Узмимо садашњи пројекат и најдрастичнији пример у селу Трњану. Нова траса брзе пруге пролази кроз актуелно сеоско игралиште и како су нам објаснили познаваоци прилика заштитна ограда би била скоро до саме школске спортске сале, а у непосредној близини и самих учионица. И плус, у продужетку биће доста рушења приватних објеката.

Да баш увек не испадне онако како су стручњаци нацртали указује и пример из деведесетих година прошлог века баш у Трњану, када су значајни новци уложени за изградњу одводног канала поред пруге, који је сада у већем делу зарастао и ничему не служи. Вода се сада слива у подвожњак који садашњи пројектант хоће да прошири и продуби, па би по многима било то обимније и веће складиште кишнице. И наравно већи проблем за локалну самоуправу, која сада издваја значајна средства општинском предузећу за уклањање воде.Очито да није било добро замишљено решење, јер да није тако не бисмо имали воду у подвожњаку и канал који ничему не служи.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − five =