Искористите прилику, данас бесплатни прегледи младежа

Дермокозметички бренд La Roche-Posay, уз подршку Удружења Дерматовенеролога Србије организује данас бесплатне прегледе младежа у Алексинцу, а у оквиру кампање „Спасите своју кожу”.

У циљу превенције меланома дерматолози врше прегледе на Платоу испред алексиначког Дома културе данас, до 20 часова, а циљ глобалне кампање „Спасите своју кожу” је да се подигне свест грађана о важности заштите од сунца и превенцији злоћудних тумора коже.

Редовни прегледи и самопрегледи су кључни корак у превенцији меланома, најопаснијег облика рака коже што нам је и потврдила докторица Данијела Поповић са Кожне клинике у Нишу.

− Оно о чему треба свако од нас да води рачуна то је да периодично једном у месец дана, у два месеца, обави сам преглед свог тела на младеже и пигментне промене и да у случају да примети појаву неке нове промене која у одрасло доба није нормална појава, за разлику од периода детињства и ране младости, да се јави дерматологу ради провере дермоскопским прегледом. Те неке промене наших постојећих младежа које упућују да се он мења у неком лошем правцу су промена боје, ако је младеж био жућкасто-браонкасте боје, а сад добија још неку нијансу тамније браон боје, плавичасте, црвенкасте, затим промене у смислу раста тог младежа, да су његове ивице неправилне, да је облик такође измењен, или да младеж почиње да крвари нас упућују да то није добра промена и да хитно морамо да се јавимо дерматологу − каже др Павловић.

Она додаје да је врло важно и заштитити младеже од претераног излагања сунцу и УВ зрацима који могу да им штете.

− Јако је важна фотопротекција и управо ова кампања има за циљ да подигне свест нашег становништва у смислу значаја заштите од сунца, јер је прекомерно излагање УВ зрачењу главни ризик за појаву карцинома коже, како меланома тако и немеланомских карцинома − додаје ова докторица.

Како кажу стручњаци, појава ових карцинома је у порасту и код нас и у свету, али ако се открије на време, излечење је могуће у чак 99 одсто случајева.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four + fourteen =