In memoriam: Топлица Ђорђевић Пека

После краће болести, јуче је у алексиначкој Болници у 62. години преминуо Топлица Ђорђевић Пека, дугогодишњи секретар и радник Црвеног крста у Алексинцу.

Ђорђевић је рођен 8. марта 1958. године у Мозгову, где је завршио основну школу. Школовање је наставио у Нишу у Машинској школи и стекао звање машински техничар. У Фабрици за производњу хидраулике и пнеуматика „Прва петолетка” у Трстенику радио је пуних 17 година.

Почетком деведесетих година прошлог века активно је учествовао у раду омладинске организације, а од 1992. до 1995. године био је председник Омладинског савета општине који је у то време окупљао невладина и непрофитабилна удружења младих.

Оставио је дубок траг и у раду Црвеног крста у Алексинцу. Од 2004. до 2018. године био је секретар, а после тога стручни сарадник ове хуманитарне организације.

Пека је дао велики допринос у организовању акције „Дани жетве Србије” коју је покренуо наш угледни бизнисмен из Беча Милорад Матеовић, пореклом из Мозгова. Акција је трајала пуних осам година, почев од 1992, и у значајној мери је допринела афирмацији пољопривредних произвођача, али и Мозгова као великог, модерног и напредног села.

Ђорђевић је био укључен и у рад Културно-уметничког друштва „Буковик”,чији су чланови у то време премијерно извели „Српску драму” Синише Ковачевића у Мозгову, а потом и у Бечу и Грчкој. Тих година, захваљујући, поред осталог, и активностима КУД „Буковик”, Месна заједница Мозгова је у „Такмичењу села” у Вранову у културно-уметничком програму освојила прво место у Србији.
Пре тога, 1982. године, Ђорђевић је активно учествовао у припремама Мозгова за учешће у популарној ТВ емисији „Знање-имање” у Мраморку.

Био је добар друг и пријатељ и поуздан и коректан сарадник.

Топлица Ђорђевић Пека биће сахрањен данас на гробљу у Мозгову у 13 сати.

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + 12 =