Ин мемориам: Феђа Стојановић поносан што се родио у Алексинцу

Волео је себе да сматра Београђанином који је рођен у Алексинцу, а пореклом Нишлија. Тако би се у једној реченици могло рећи о пореклу чувеног нашег глумца Феђе Стојановића преминулог јуче, 5. маја, у 74. години живота после тешке болести.

Његови родитељи су били учитељи који су се са службом затекли у Алексинцу те историјске 1948. године када се родио овај познати глумац, који је по његовим речима, име Феђа добио по једном роману, захваљујући оцу русофилу. Због резолуције Информбироа наводно су колеге његовог оца терали да промени име сину, али он је и поред свих опасности остао код своје одлуке.

Још као беба се преселио у главни град, па је свима говорио да је из Београда, а на питање где је рођен одговарао је у Алексинцу. Говорили су „Шта се фолираш?”.

− Волим Алексинац и кад тамо играм мало се правим важним како је то мој завичај − одговарао је Стојановић.

Феђа је свој последњи наступ пред Алексинчанима имао прошлог јула током Алексиначког летњег фестивала који је организовао Центар за културу и уметност. Стојановић је у представи „Матичар” био у улози Милије, а на сцени је била и Љиљана Драгутиновић као Биса и Раде Миљанић у улози сеоског матичара.

У интервју датом нашем медију на питање: „Нисте прави Алексинчанин, пореклом сте из околине Ниша, али сте рођени на нашој територији. Да ли сте вечерас имали неке емоције ?”, Феђа је са много емоција говорио о нашем граду.

 

− Искрено, доживљавам Алексинац као своје родно место. Ја сам мало ту живео, буквално су ме као бебу одвели у Београд. Али сам поносан што сам се родио у Алексинцу и увек се хвалим тиме и себе уопште не доживљавам као Нишлију, без обзира што су моји углавном из Ниша. Ја себе доживљавам да сам Алексинчанин и баш то са поносом говорим.

Тада смо констатовали да ретко долази у Алексинац и питали да ли ћемо имати прилику чешће да га виђамо на овдашњој позорници. Дао је неодређени одговор, као да је наслућивао да је то био његов последњи сусрет са градом на Моравици.

− Ретко, нажалост. Долазио сам раније. Мој отац је рођен у једном селу поред Ниша. Село се зове Вукманово. То је буквално била недођија, није било ни пута, ишао је од Електронске индустрије пешке пет километара, што је за мене доживљај невероватан. Али ја, нажалост, више не идем тамо. Имам толико рођака, пошто је мој отац имао четири сестре и два брата, сви они имају децу и унуке и не знам како се ко зове. И непријатно ми је да идем тамо и да ми дођу најближи рођаци, а да ја не знам како се ко зове. Тако да избегавам да идем тамо, али волим то село. Требало је да будем у жирију на ПИП фестивалу у Алексинцу, али се десило неко снимање тако да сам отказао. Али сам баш са радошћу прихватио да будем члан жирија.

Нажалост крајем те исте 2020. године овај глумац је оперисао тумор на бубрегу и један бубрег му је био одстрањен. Пре тога Феђа је имао породичну трагедију 2017. године када је остао без свог 44. годишњег сина који је од срчаног удара преминуо у свом стану у Лос Анђелесу. Урош Стојановић је редитељ који је снимио филм „Чарлстон за Огњенку”.

Феђа је глумио у многим чувеним серијама и филмовима, као што су „Равна гора”, „Мој рођак са села”, „Истине и лажи”, „Породично благо”, „Мала ноћна музика” и друго. Глас овог глумца памтићемо и као наратора у серијалу емисија Радио Београда „Српски на српском”.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen + 11 =