И у Алексинцу до снимка зуба за само пет минута

Грађани општине Алексинац од сада неће више морати да иду у Ниш и да скупо плаћају квалитетне снимке зуба и параназалних шупљина, а избећи ће и додатне трошкове превоза до Ниша који у просеку коштају колико и снимак.

Дому здравља Алексинац је пре годину дана испоручен рендген апарат ортопан за стоматолошку службу, а након што су завршене све законске и административне процедуре, он је почетком овог месеца почео са радом.

− Ради се о једној великој ствари, апарат је у тренутку када је купљен био најсавременији на тржишту. У чему је био проблем свих ових дана, зашто није радио? Он је био инсталиран, али није радио због дозволе, да би корисници који су осигурани преко Фонда имали право на бесплатно коришћење једне такве услуге. Чекали смо дозволу Фонда да нам одобри једну такву услугу, јер нисмо ту услугу пружали до сада и то је био разлог за ово чекање. Уједно нас је и ова пандемија омела у тој ствари, тако да смо ту дозволу чекали годину дана − објашњава специјалиста опште стоматологије др Драган Стаменковић, заменик директора Дома здравља Алексинац за медицинске полове.

Осим снимања које иде преко Републичког фонда за здравствено осигурање и које је бесплатно за одређене групе корисника као што су деца, студенти, лица која примају надокнаду преко буџета Републике Србије, врши се снимање и за друге по комерцијалној цени.

− Снимање се не заказује, још увек нису неке гужве. Сам процес снимања и добијања снимка траје неких 5 минута − додаје др Стаменковић.

Иначе, ортопан је рендген апарат који прави снимке целе вилице, са око 50 пута мањим зрачењем од класичног рендген апарата, а стоматолозима пружа много бољу слику тј. увид у патологију зуба и вилице. Поред ортопана, набављен је и медицински штампач суве технологије који штампа снимке.

Такође је набављен и систем за дигитализацију интраоралних снимака на постојећем стоматолошком класичном рендген апарату Дома здравља који је и до сада био у употреби, али је сада дигитализован у потпуности. Набављена опрема кошта скоро три и по милиона динара, а средства је у потпуности обезбедила општина Алексинац.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 3 =