Хоће ле воће бити скупо ове године?

По свакој прилици, овако лепо време крајем фебруара и почетком марта неће се добро одразити на овогодишњи принос раног воћа. Тренутна ситуација је за пољопривредне произвоћаче поприлично узнемитујућа обзиром да су све воћне културе, изузев лозе на неким локалитетима, изашле из фазе мировања и кренуле у вегетацију.

− Ситуација са воћним културама је шаренолика. Конкретно кајсија је ушла у фазу цветања са неких 5 до 10 процената отворених цветова. Међутим, ситуација је ту лоша, јер је на већини локалитета кајсија поприлично подлегла мразевима и то у оним интервалима око Сретења када је температура ишла и до -15. Поред кајсије страдале су ране сорте брескве и нектарине − објашњава Душан Стојановић, саветодавац у Пољопривредно саветодавној и стручној служби Ниш.

Када је реч о осталим воћним врстама, вишња је већ у фази пуцања пупољка, шљива је ту негде у фази бубрења, а јабука и крушка су у фази непосредног пуцања лисних пупољака. Вегетација је у односу на прошлу годину поранила за две до три недеље и узимајући у обзир неке вишегодишње просеке, могу се очекивати рани пролећни мразеви који могу да нанесу штету пошто су воћне врсте изашле из мировања.

− Оно што ми можемо да урадимо, то јест пољопривредни произвођачи, је да приликом такозваног плавог прскања или ти првог зимског-пролећног прскања не раде класичним третман бакром и минералним уљем, већ да у овим тренуцима примене комбинацију сумпора и креча, наравно у истим количинама течности као што раде са бакром и уљем. Овде је разлика да ће да се иде у неким концентрацијама од један до два процената квашљивог сумпора и исто толико хидратисаног креча. Наравно код воћних врста које су већ код при пуцању пупољака ићи ће се са мањом концентрацијом, значи са једнопроцентним раствором. Ову комбинацију треба поновити, јер ће имати ефекат успоравања вегетације, а у овим тренутцима је то јако битно − саветује Стојановић.

Такође, велике осцилације у температури, које на неком дневном нивоу иду чак и до 20 степени, а у току ноћи падају  и испод нуле, узроковале су и пуцање коре стабла на већини воћних култура. Комбинација сумпора и креча имаће ефекат и да на неки начин зацелете ране и да се у нову вегетацију уђебез тих ствари које могу да нанесу проблем што се тиче саме заштите.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + 3 =