Хитно заседање општинског парламента

Одборници Скупштине општине Алексинац су данас по хитном поступку добили позив да присуствују седници  заказаној за два дана, односно у четвртак, 10. фебруар. Разлог хитног сазивања одборника је Предлог одлуке о разрешењу и именовању чланова и њихових заменика сталног састава Општинске изборне комисије.

Како нам је објашњено, јединица локалне самоуправе  је у обавези да у Законом прописаном року донесе наведену одлуку, а потреба за променом састава комисије је настала након Споразума о унапређењу изборних услова и доношења Закона о локалним изборима у Скупштина Србије 4. фебруара.

Председник Скупштине општине, Ненад Станковић, искористио је своја овлашћења из члана 102. Пословника, да  у ситуацијама које оправдавају хитност, председник Скупштине може заказати седницу у року који није краћи од 24 часа од пријема захтева.

У складу са чланом 20. Закона о локални изборима, чланови и заменици чланова  изборне комисије у сталном саставу именују се на предлог одборничких група сразмерно њиховој заступљености у укупном броју одборника који припадају одборничким групама. Ограничење је, да ниједна одборничка група не може да предложи више од половине чланова и њихових заменика.

У општини Алексинац, на дан ступања Закона на снази, има 40.752 бирача у Јединственом бирачком списку и по закону овдашњу Општинску комисију чине председник и његов заменик, као и 6 чланова и њихови заменици. Три члана и заменици, међу којима су председник и заменик, предлог су Одборничке групе „Александар Вучић- за нашу децу”, два члана и заменици су предлог Одборничке групе „Ивица Дачић- СПС,ЈС-Драган Марковић Палма”,  једног члана и заменика кандидовао је Самостални одборник Славиша Стевановић, док су, такође, једног члана и заменика предложили самостални одборници Иван Димић и Горан Ђокић.

За председника Општинске изборне комисије кандидован је Милош Цолић, дипломирани правник из Алексинца, а за његовог заменика Никола Јевтић, такође, дипломирани правник из Алексинца. Коначну реч даће одборници на седници у четвртак.

Један коментар

  1. Potrudite se da vam pojedina glasacka mesta budu otvorena od 8h,kao sto je bilo za referendum i da clanovi komisije ne borave u zemlji a uredno se potpisu kao clanovi komisije na glasackom mestu. Ovakvo ponasanje treba strogo kazniti a ne nagradjivati i isplacivati dezurstvo u glasackom odboru.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

15 − six =