Poplave

Hidrološka situacija u Opštini Aleksinac za sada mirna

Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda na teritoriji aleksinačke opštine od ponedeljka u sedam sati, do juče u isto vreme, najviše kiše palo u Vrćenovici, i to 63,2 litra po kvadratnom metru, a slede grad Aleksinac sa 60,3 litra i Gredetin sa 57,8 litara kiše. Za isto vreme, u Subotincu je palo 50,9 litara, dok je u Mozgovu zabeleženo 49 litara po kvadratu.

Podaci pokazuju da je od utorka do srede bilo duplo manje padavina u našoj opštini, ali je ponovo rekor postavljen u Vrćenovici (23 litra). U Aleksincu je palo 21,2 litra kiše po kvadratnom metru, u Subotincu 19,3, u Mozgovu 18,8, a u Gredetinu 18,6 litara.

I pored obilnih padavina u proteklih 48 časova, na teritoriji Opštine Aleksinac nije bilo značajnijih problema, saznajemo u opštinskom Štabu za vanredne situacije. Reka Turija, koja se izlila kod Loćike, ugrozila je dva domaćinstva, ali je već u toku dana došlo do povlačenja vode, pa vatrogasci nisu morali da intervenišu i evakuišu stanovnike. Manjih problema bilo je i u Moravičkoj ulici u Aleksincu, gde se urušila stena iznad jednog domaćinstva, kao i na lokalnom putu u Gornjem Suhotnu na koji je pala kamena ograda. Oba ova odrona sanirana su u toku jučerašnjeg dana.

Opasnosti od izlivanja Južne Morave za sada nema, iako je njen nivo za 24 sata porastao za metar i 40 santimetara, jer je voda skoro tri metra ispod granice vanredne odbrane od poplava. U Štabu za vanredne situacije kažu da su sve nadležne službe na terenu i da će pratiti situaciju i u narednom periodu, jer se očekuje priliv vode iz Toplice i gornjih tokova Južne Morave iz pravca Leskovca.

Foto: Arhiva

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × 2 =