Грци у Алексинцу: Публика заиграла сиртаки

Централна културна догађања током викенда у Алексинцу били су догађаји који су имали за циљ да представе део културног живота овдашње средине и пријатељског грчког Лавриа. Тродневно дружење културних посленика започето је концертом у петак када је наступила Филхармонија из Лаврија, а домаће снаге представљали су Алексиначки мешовити хор „Шуматовац” и Алексиначки градски оркестар.

Сутрадан, у суботу, своје умеће показале су фолклорне групе. Најпре су се играма из свог краја као и музичким наслеђем са грчких острва, алексиначкој публици представио Женски средњошколски фолклор из Кератее, насеља у општини Лаврио.

Ово удружење је непрофитног карактера и ради од 1990. године. У њему има више група од предшколске до сениорске које имају велики број учешћа на манифестацијама, државним празницима, као и обележавању хришћанских светковина у њиховом крају. Имају и међународно искуство. Наступали су у Шпанији, на Тајланду и другим земљама. А у Србији су се 2010. представили у Београду.

Део фолклорног наслеђе Србије приказали су и чланови КУД-а „Мерак” играма из Беле Паланке и Врања, као и Градско културно-уметничко друштво Алексинац са сплетом из Понишавља и Босилеграда. Кулминација успешног наступа ових фолклорних група достигнута је у другој половини када се заједничком колу алексиначких и грчких фолклораша кроз салу придружио и део публике.

Последњег дана посете, у недељу, библиотека „Вук Караџић” била је домаћин трибине на тему даљег развоја културне сарадње између две општине на којој су учествовали њихови представници. Конкретизовани су неки послови око израде вишејезичног сајта и даље сарадње у области културе.

‒ Веома је добро што ћемо имати један заједнички сајт где ће људи моћи много тога да сазнају о једном и о другом граду, а што се до сада можда није знало и нису имали где да сазнају ‒ рекао је председник Скупштине општине Лаврио Адамис Јоанис, уз поруку да је ово веома важно за млађе генерације.

Захваљујући богатом културном и историјском наслеђу Лаврија, као и вишедеценијској сарадњи са Алексинцем, одобрен је европски пројекат који има за циљ међусобно упознавање људи и културе ових двеју општина. Боравак преко педесет, претежно младих Грка, у Алексинцу се одвијао преко програма „Европа за грађане и грађанке од 2014. до 2020. године”.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five + fifteen =