„Grad na Moravici” je još jednom bio dobar domaćin međunarodne smotre Čitalića

Tokom vikenda Aleksinac je ponovo na kratko postao „Zemlja Čitalića”, mesto okupljanja prosvetnih radnika, učenika, pesnika i drugih poštovalaca ove manifestacije.

U prostorijama Osnovne škole „Vožd Karađorđe” koja je ove godine bila domaćin održano je republičko takmičenje u veštini čitanja i razumevanja pročitanog, a na platou ispred Doma kulture održano je centralno obeležavanje ovogodišnje jubilarne 10. Međunarodne smotre čitalaštva „Čitalići 2022”.

Program pesnika počeo je obraćanjem predsednika Opštine Aleksinac, koji je pozdravio sve goste poželevši im dobrodošlicu u rodni grad Čitalića. Okupljene na trgu zabavljali su poznati kantautor za decu Branimir Bane Rosić sa svojom „letećom gitarom”, Nebojša Boban Jovanović, glumac-lutkar iz Niša i kostimirane maskote Miki i Mini Maus i glumac Miloš Paović kao Branislav Nušić. Ovom prilikom uručene su nagrade i zahvalnice svim uspešnim učesnicima ove manifestacije.

Plato Doma kulture krasili su i zanimljivi štandovi koje su priredili učenici sa svojim nastavnicima i učiteljima, a tema ovogodišnjeg izlaganja bili su značajni jubileji.

Gosti Zemlje Čitalića, koji su se prvi put našli među njima bili su Jasminka Petrović, Bojan Ljubenović i Elizabeta Georgijev, a posle imenovanih dugogodišnjih prijatelja ovog projekta Violete Jović, Vlaste Cenića, Goce Timotijević, Miloja Radovića, Ljilje Krstić i Svetlane Biorac Matić, Dušan Pop Đurđev se pridružio timu.

Druženje je nastavljeno projekcijom filma „Leto kad sam naučila da letim”, koji je snimljen po romanu Jasminke Petrović, što je poklon Udruženja „Čitalići” gostima. Istovremeno, koordinatori školskih timova imali su sastanak sa autorkama projekta „Čitalići”.

Dan je završen svečanom dodelom najuspešnijim učesnicima ovogodišnj smotre na Velikoj sceni Doma kulture, gde su nagrade uručivali poznati pesnici.

U nedelju, drugog dana manifestacije, u Osnovnoj školi „Vožd Karađorđe” održana je Konferencija „Čitalići u godini jubileja” kojoj je prisustvovao veliki broj nastavnika, učitelja, bibliotekara, pisaca. Ova konferencija je akreditovana od strane Zavoda za unapređenje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV).

 

Manifestacija je tradicionalno zatvorena svečanim spuštanjem zavese na platou ispred Doma kulture.

Malo je škola čiji kolektiv prihvata i predano organizuje bilo koje takmičenje, ali kolektiv Osnovne škole „Vožd Karađorđe”, na čelu sa direktorkom i idejnim tvorcem Čitalića Majom Radoman Cvetićanin, bio je na visini zadatka ne samo kao domaćin republičkog takmičenja u veštini čitanja, već i kao domaćin delegacijama koje su u ova dva dana boravile u „gradu na Moravici” iz skoro 80 škola iz naše zemlje i gostiju iz Republike Srpske.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

twenty − 9 =