Глумац Фуад Табучић: Кроз ову представу желимо деци да приближимо старословенску митологију

Другог дана „Позоришта у септембру”, пред алексиначком публиком, наступила је Балканска позоришна трупа „Ара” из Београда са представом „Шумска бајка”.

Представа говори о Весни и о Морани, односно о пролећу и зими. Уопштено то је прича о рађању и умирању, о животном циклусу кроз који пролазимо, а у све то уплетена је љубав.

Улоге су тумачили Снежана Кнежевић, Фуад Табучић и Јадранка Нанић Јовановић.

Након представе разговарали смо са глумцем Фуадом Табучићем, честим и драгим гостом Алексинца, који нам је појаснио позадину ликова и радњу представе „Шумска бајка”.

− Ми смо покушали, а негде желимо и тиме да се бавимо кроз наше представе, да говоримо о српској митологији, односно о старословенској митологији. Мислим да о томе до деце мало тога долази и да на неки начин кореспондира са свим оним што се данас догађа и да топоними, називи годишњих доба, месеца потичу од старих Словена и да ето направимо низ прича о свему томе – каже Фуад. 

Након девет месеци паузе, у Алексинцу, глумци ове представе, имали су прилике да поново заиграју на даскама које живот значе, и то, из онога што смо видели на сцени, са великим уживањем, што нам је потврдио и сам глумац.

− Уживали смо играјући на сцени. Човек не може да се бави овим послом ако заиста дубоко не воли све ово, не воли публику, не воли сцену, не воли оно што ради, а ми волимо. Негде смо били осакаћени нажалост вишом силом и свиме овиме што нам се дешавало около, али ово је доказ, да култура ипак побеђује ‒ објашњава глумац и додаје − Увек је најлакше кренути од културе, па ћемо се негде привићи и вратити оним старим животним навикама, оним добрим навикама, а да оне лоше које смо имали заборавимо. 

На крају нашег разговора глумац Фуад Табучић, кога публика најчешће памти по улози Раденика из серије „Село гори, а баба се чешља”, желео је да упути и једну поруку подршке у актуелној ситуацији са пандемијом.

− Читава ова ситуација не сме да нас сломи, мора да нас ојача и да из ове ситуације научимо како да чувамо себе, чувамо своје ближње и како да чувамо природу – закључио је глумац. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + 17 =