Генерације се смењују, фрула је вечна

Подизањем заставе Фрулашке републике уз тактове Савиног кола отворен је овогодишњи Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва „Дани Саве Јеремића” који се одржава безмало четврт века. Тачније, Сабор је ове године 5. и 6. јула одржан по 24. пут у Ражњу, недалеко од Послона, села где је рођен овај виртуоз на фрули.

Част да отвори овогодишњи сабор који носи име најпознатијег српског фрулаша имао је председник Општине Ражањ Добрица Стојковић.

− Ово је свакако једна од најзначајнијих културних манифестацији у општини Ражањ и на нама је да наставимо са добром организацијом да оправдамо улогу доброг домаћина и наравно, што је врло важно, да сачувамо традиционалне вредности овог сабора по чему је он јединствен у нашој држави. Сви се ми помало, свако на свој начин, мењамо али оно што је евидентно на овој позорници нема некадашњих учесника, људи који су како би се рекло жаргонски „жарили и палили” овом позорницом. Време пролази, долазе млађи људи, сада су на овој сцени други фрулаши, међу њима има доста и деце, али то никако не умањује вредност традиционалне народне изворне музике, већ напротив, показује да се генерације допуњују, да оне иду са колена на колено што је свакако велика ствар − рекао је Стојковић приликом отварања овогодишњег Сабора.

Током програма прве вечери сабора наступио је Ансамбл „Венац” из Грачанице, реномирани чувар традиције и игара са Косова и Метохије, па је публика која је испунила порту тамошње цркве Светог Илије могла да види обичаје, фолклор и ношње из духовног средишта Србије.

Сутрадан, у суботу 6. јула, Саборовање је настављено 15. Ликовном колонијом, док је главни догађај био Ревијални наступ најбољих фрулаша Србије. За Ражањце је пар традиционалних песама отпевала Биљана Васиљевић, док су на фрули наступали Влада Баралић из Београда, Димитрије Николов и Иван Митровић из Лесковца, Александар Гашић из Крушевца, Сања Милановић из Мерошине, Милован Милошевић из Бошњана код Варварина, док су из Бруса пристигли Љубица Ђорђевић,  Дајана Ђокић и једанаестогодишњи Милован Симић.

Испред домаћина наступио је Никола Симоновић који је достојно бранио боје Ражња.

− Велика је част наступати на овом Сабору и стварно се осећам посебно што сам осветлио образ фруле у Ражњу. Надам се да ћу на овој бини наступати још доста година − рекао је Симоновић након наступа.

Оно што није изостало ни овог пута, јесте наступ познатих солиста, а ове године гости вечери били су Вера Матовић и Иван Милинковић. Све учеснике, већ традиционално, пратио је оркестар под управом Синише Вићентијевића и Бранимира Ђокића.

Иначе, Сабор фрулаша се одржава првог викенда јула, како би се обележио највећи успех Саве Јеремића када је на Међународном фестивалу фолклора 1953. године у Ланголену крај Лондона са колом параћинка освојио прво место. Овогодишње главно вече манифестације поклопило се са тим датумом, јер је Сава понео сјајну титулу баш 6. јула пре 71 године.

Од 2000. године у Ражњу је установљена манифестација „Дани Саве Јеремића”. Скупштина општине  Ражањ је 2009. године, донела одлуку да општину Ражањ прогласи Фрулашком републиком, Сабор фрулаша и изворног народног стваралаштва „Дани Саве Јеремића” културном манифестацијом од општинског значаја, а за носиоце манифестације одредила Дом културе Ражањ и Културно-уметничко друштво „Сава Јеремић”. 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

16 − fourteen =