Епидемиолози упозоравају: Викенд на свадби , понедељак у Ковид амбуланти

Подаци за данашњи дан стижу вечерас када ће бити јаснији, у епидемиолошком смислу, почетак ове седмице. Јуче је било изненађујуће мање прегледа у Ковид амбуланти Дома здравља смештеној у Житковцу, него што је уобичајно викендом. Али је забрињавајуће висок број заражених међу онима који су јуче посетили лекара. Већ данас расте и број пацијената, а међу њима су наводно и они који су се нашли на једној алексиначкој свадби организованој на подручју Ниша. Те информације је за наш медиј изнео директор ове здравствене установе и епедимиолог др Родољуб Живадиновић.

Викенд је био мало растерећенији, не превише, али се посебно у недељу осетио мањи притисак потенцијалних болесника са ковидом. И ево да вам кажем за недељу. Претходних недеља је било по 20-30 прегледа, јуче је било 10, а од тога 9 са ковид дијагнозом. Према томе, ковид је ту, шири се нажалост. Управо сам сада добио информацију да су неки људи правили свадбу у Нишу, иначе су са територије општине и ево полако почињу да се јављају позитивни. То је оно што људи не разумеју. Где год да идете у неку групу сматрајте да је бар један од сто људи око вас неко ко шири вирус. Према томе, што пре ставимо прст на чело, пре ће и ова епидемија да стане.− констатује др Живадиновић.

Он је упозорио да је све већи број младих међу зараженима, а неки од њих због касног јављања нажалост заврше на респиратору.

 − Оно што је најопасније, то је што стижу информације из ковид болница да је све више младих пацијената до 45 година, значи од 18 до 45 година. И то на респираторима, из простог разлога што ниподаштавају своје симптоме и релативно касно се јављају лекару, када вирусна упала плућа узме маха и онда врло брзо завршавају на респиратору што је наравно јако лоше. Знате и сами да преживљавање на респиратору није добро, то јест, да је јако слабо и једноставно долази до отказивања неких органа и тако даље. Према томе, ко има симптоме нека се одмах јави лекару, нека одмах сагледа лекар да ли је то ковид или није. Данас имамо и ове брзе тестове, то све функционише беспрекорно, тако да врло брзо можемо да знамо шта се догађа и нека ништа не препуштају случају. Сваки симптом мора да се сагледа − упозорио је овај алексиначки епидемиолог.

Наш саговорник је још једном упозорио и апеловао да се онај ко има симптоме одмах јави лекару и да се сваки грађанин одговорно понаша, придржавајући се неопходних мера.

− Молим све грађане да се још више пазе, да се понашају као да су они болесни, што значи да носе маске да не би заразили друге и да се понашају као да су сви око њих болесни. Када се тако понашате и тако размишљате вероватноћа ширења болести нагло пада − апелује др Живадиновић.

Насловна фотографија: Илустрација.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

ten + nine =