Епидемиолог Бранислав Тиодоровић о епидемији и четвртој вакцини

Ковид-19 одавно више није баук, али и даље је у епидемијском смислу изазов. На то указују варирајући резултати тестирања пацијената који се обраћају алексиначким здравственим установама. Јуче, у недељу тестирано је 27 пацијената и међу њима је била само једна новооболела особа.

У суботу, првог дана викенда, сасвим другачија ситуација. Узет је 71 узорак и у 8 случајева је откривено присуство вируса корона.

Бранислав Тиодоровић српски епидемиолог, бивши директор Института за јавно здравље у Нишу и члан Кризног штаба Владе Републике Србије током пандемије ковида-19, упитан да прокоментарише чињеницу да на нанших око 45.000 становника у општини Алексинац, просечно дневно новооболи од две до четири особе, зависно од периода, каже да  је то контролисана ситуација.

др Бранислав Тиодоровић

− Треба бити опрезан, али никако нема разлога или оправдања за било какву врсту панике или стварања несигурности. У сваком случају, може се рећи да се та ситуација може контролисати и води према смиривању − каже овај епидемиолог.

Ипак се на републичком нивоу тај број новооткривених, позитивних, креће између 600 до 900. Професор др Тиодоровић каже да нажалост умире још људи.

− За мене је један много, а камоли троје, четворо или осморо. Тако да мислим да тај део морамо посебно да пратимо. Посебно пратимо особе са коморбитетом, старије особе јер они умиру највише и то је оно што нас очекује и у наредном периоду. Ми ћемо имати проблем са пост-ковидом. Већ га имамо. Значи, са последицама код особа које су биле, било амбулантно или хоспитално лечене. С тим што су много више они који су хоспитално лечени у ситуацији да имају пост-ковид и то је врло важно да сви лекари, било на ком нивоу, не само инфектолози, пулмолози, имунолози, него остали, прате пост-ковид. То нас очекује и у наредним годинама, нажалост − упозорава овај стручњак.

Др Тиодоровић је у пензији, али његово знање стицано поред осталог и на Пастеровом институту у Паризу где је боравио током припреме доктората, око три године, је веома драгоцено у оваквим ситуацијама. Зато је занимљиво његово мишљење у вези четврте дозе вакцине и ко је треба примити.

− У сваком случају, старије особе, хронични и тешки болесници са коморбитетом, али и млади људи који имају коморбитет, требало би да приме ту четврту дозу. Најмање треба да је прошло од претходне, треће дозе, три месеца − каже др Тиодоровић.

Очито да ковид 19 није оно што је био на почетку епидемије, али захтева опрез и праћење ситуације, уз адекватну заштиту најугроженијих.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

17 + 14 =