Епидемијска ситуација за празник

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац за време Ускршњег празника је била стабилна. Јуче, у понедељак, другог дана Ускрса, тестирано је у алексиначким установама 87 пацијената и њих четворо је оболело од Ковид-а 19. На сам Ускрс, у недељу, са тегобама сличним ковиду јавило се 50 особа, али само две су биле заражене вирусом корона.

У суботу, уочи Ускрса, је забележена нешто већа заразност. Седам особа је било новооболелих од 51 тестиране, на Велики петак урађено је 67 анализа и код шест пацијената је евидентирано присуство Ковид-а 19.

Пре него што смо кренули на Ускршње празнике, односно пре нерадних дана, у четвртак  није било новозаражених, иако су се у алексиначке ковид амбуланте јавиле 84 особе са симптомима.

Бројке указују да смо за празник мање оболевали. Дневни просек за овај период је скоро четири новооболеле особе, а тек свака 19. анализирана особа је била позитивна на вирус корона.

У претходном периоду сваки 13. анализирани пацијент је био заражен, а дневни просек оболелих је био око десет особа.

Остаје да се види каква ће епидемијска ситуација у нашој општини бити након празника. Да ли су ови позитивни резултати последица смиривања вируса или нашег слабијег одласка код лекара за време празничних дана знаће се ових дана. Такође, сазнаћемо да ли су ускршња дружења и организоване прославе у том периоду утицале на епидемијску слику.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

twenty + ten =