Епидемијска ситуација: На почетку месеца бура, на крају лажни предах

Епидемијска ситуација на подручју општине Алексинац је стабилна, али не може да се оцени да је добра. На дневном нивоу има новоозаражених од 13 па до 33 особе.  Јуче, у недељу,  од 77 тестираних пацијената, њих 13 је било позитивно на вирус корона. Првог дана викенда, у суботу, у алексиначким здравственим установама узорковано је 133 узрока и у 17 случајева је откривено присуство вируса.

У овој четвртој седмици новембра тестирано је 910 особа од којих је 129 било заражено.

Статистички гледано епидемија би требало мање да нас брине. Нажалост, иако су бројке нешто повољније, и даље оболева значајан број људи са случајевима и трагичног завршетка. Ако анализирамо претходну седмицу са 129 новозаражених у односу на почетак месеца када је за седам дана  било 344 новооболелих, онда се може рећи да смо ушли у предвидљивији период. Докле ће то трајати, на то питање нико тренутно не може да да одговор, а да он буде поткрепљен аргументима.

У другој недељи новембра било је 246 новоозаражених од 1043 тестирана, а у трећој је било 174 позитивних од 889 узетих узорака. Да ситуација није за опуштање показују и актуелне најаве о новом соју вируса, који се у медијима, нарочито таблоидним, части разним застрашујућим епитетима који говоре о његовој великој заразности и могућој отпорности на вакцину.

Вирусолог Миланко Шеклер из Специјалистичког ветеринарског института Краљево, у изјавама за медије каже да је корона вирус један од најстабилнијих и да не долази до великих мутација и наглашава потребу да се грађани вакцинишу.

Он констатује да када је вакцина против грипа ефикасна 55 одсто, сматра се савршеном, а све вакцине против короне имају ефикасност већу од 80 одсто. У почетку су имале и преко 90 одсто, што је ненормално, каже др Шеклер, и то је по њему управо зато што је овај вирус стабилан.

На пункту за вакцинацију у алексиначком Дому здравља заинтересовани се могу вакцинисати са једном од пет понуђених вакцина. За неке није потребно заказивање, док је за друге неопходно, пре свега због паковања и начина чувања, па је за њихово давање потребано да се пријави одређени број особа. За сада је број вакцинисаних пунолетних грађана општине Алексинац испод 50 одсто.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

four × 3 =