Епидемија: Дан који забрињава

Негативан тренд повећања броја оболелих у нашој општини од ковида 19 настављен је са забрињавајућим подацима. Јуче, првог дана ове седмице, је тестирано 112 пацијената са симптомима сличним ковиду и код скоро сваког другог је откривено присуство вируса, односно 46 узорака је било позитивно.

Ако се овај број новооболелих у једном дану упореди са просеком из прошле седмице када је дневно оболевало нешто више од 12 особа, а за тих седам дана укупно је било 86 заражених, онда се може сагледати сва драматичност ширење вируса. Иначе, прошла седмица је била и најзаразнија овог лета. Претходних седам дана, од 4. до 7. јула, је оболео 31 пацијент што је значајно мање у односу на само један дан ове седмице.

У Србији је у последња 24 сата потврђен 3.291 нови случај корона вируса на основу 11.895 тестираних узорака. Од последњег пресека преминуле су четири особе. На респираторима се налази 13 пацијената.

Као један од разлога повећаног броја случајева истиче се и сезона годишњих одмора, пре свега летовања у Грчкој, која бележи 10.000 заражених дневно, али и долазак великог броја наших људи који су на раду у Западној Европи, где је такође велики број заражених на дневном нивоу. Медији који преносе ове ставове наводе и мишљења стручњака да је у Србији тренутно већ седми талас корона вируса, који је наводно отпоран на досадашње вакцине, а да се нова цепива очекују на јесен.

Теорија завере или не, за сада су ретки они који у Алексинцу носе маске било на отвореном или у затвореном простору. И то су претежно путници и странци, као и старије особе. Очито да смо сви на летњем одмору уз наду да ће и вирус који је у налету, ових дана и он да оде мало на летњи одмор.

Разумљиво је да су нам свима додијале рестрикције и пандемијска ограничења, што је и људски. Али, како се супроставити вирусу, када ништа сто посто није сигурно. Зато нам за сада преостаје да слушамо науку.

Можда ће данашњи дан показати да је јуче била лажна узбуна, односно да ће број дневно новозаражених пасти, и да су ова писанија непотребна. Остаје да се надамо.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three + 10 =