Енергетска ефикасност: Потписани нови уговори, најављено и „сређивање” стамбених зграда

Председник општине Алексинац Далибор Радичевић данас је у сали Скупштине општине по трећи пут у оквиру расписаног позива за доделу средстава ради побољшања енергетске ефикасности стамбеног простора потписао уговоре са грађанима и извођачима радова које су  они сами изабрали. Након данашњег потписивања уговора биће суфинансирана замена столарије, уградња топлотних пумпи и панела за производњу струје.

У оквиру овог позива потписани су уговори са нешто мање од 70 корисника и за те намене укупно је издвојено 18 милиона динара, од чега су државне паре девет милиона, а другу половину су обезбедили грађани финансијери. Од пара које заједница издваја по 4,5 милиона су из локланог општинског буџета, а исто толико обезбедило је ресорно министарство. Председник Радичевић је најавио нова улагања, односно расписивање нових конкурса и повећање средстава за ову намену.

− Мислим да ова акција и те како даје резултате и одмах могу да најавим да већ учествујемо у новом позиву министарства. Повећали смо суму на пет милиона динара. У овом тренутку ми учествујемо код министарства као локална самоуправа, а након тога ћемо расписивати нови позив што се тиче самих грађана − прецизирао је овај челник општине.

Радичевић је најавио и нова улагања у енергетску ефикасност када су у питању стамбени објекти грађана, а односи се на заштиту животне средине, односно на унапређење квалитета ваздуха.

− Још једна лепа акција која се спроводи у оквиру саме Општине Алексинац јесте да ћемо расписати још један конкурс што се тиче самог грејања, односно замене котлова на еколошки прихватљивије гориво. И тај конкурс ће врло брзо бити у току − појаснио је председник Радичевић.

Први човек алексиначке локалне самоуправе приликом обраћања присутнима, пре потписивања данашњих уговора, је поделио и једну добру вест за станаре стамбених зграда, али и све грађане најавивши улепшавање, односно сређивање фасада.

− И нешто што је значајно, пре свега само за град и стамбене зграде у Алексинцу, издвојили смо око 40 милиона динара које ћемо уложити на исти начин као и по овом програму за санацију стамбених зграда, да пробамо мало и да улепшамо наш град – казао је Радичевић.

Очито да је енергетска ефикасност све присутнија у плановима локалне самоуправе, али и самих грађана.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seventeen − two =