Ексклузивно: У алексиначкој болници за зграде и нову опрему 20 милиона евра

Председник општине Алексинац, Далибор Радичевић, и челни људи Опште болнице, директор и његов заменик, др Горан Видић и др Сретен Вујошевић, су јуче имали разговор са водећим људима Канцеларије за управљање јавним улагањима који се завршио договором да се у нашем граду модернизују постојеће зграде и изгради још једна нова у кругу алексиначке болнице.

Далибор Радичевић, председник општине Алексинац

Да се озбиљно приступило побољшању услова како за пацијенте тако и за раднике у Општој болници показује и вредност планираних радова. Поменута Канцеларија би за те радове издвојила 20 милиона евра или 2,3 милијарде динара што представља скоро 1,5 годишњи буџет алексиначке локалне самоуправе. За тај новац реновирале би се зграде старе хирургије, трансфузије, управна и зграда садашње болнице. Тренутно су, према проценама стручњака, у најлошијем стању објекти где су смештене специјалистичке амбуланте, па би се приступило њиховом рушењу. На том простору никла би нова вишеспратница површине 4.000 метара квадратних. У њој би, између осталог, били смештени болнички капацитети и хирургија, пошто је планирано да се задржи постојећи број кревета, али да собе буде двокревентне и трокреветне и да свака има свој мокри чвор.

То значи да би садашња зграда болнице претрпела преуређење, смањио би се у њој број лежећих пацијената, али би се побољшао њихов комфор. Укупно гледано, Општа болница ће доградњом нове зграде моћи да прими исти број пацијената као и сада.

Према постигнутом договору до краја године би требало да буде одржан тендер за избор извођача. Пре тога, под хитно треба урадити пројекат за чију израду средства мора да обезбеди алексиначка локална самоуправа. Цена пројекта је око 30 милиона, а у Оптшини Алексинац кажу да ће ребалансом та средства да обезбеде и то уз помоћ пренетог вишка буџетских средстава из прошле године и одглагања појединих инвестиција за које још није спремна документација.

Оно што је такође битно, осим градње и реновирања објеката ова алексиначка здравствена установа биће опремљена и новом савременом опремом.

Ову информацију о капиталним инвестицијама у алексиначко здравство, осим председника општине, потврдио нам је и директор Опште болнице доктор Видић. Да се ради о веома озбиљним намерама показује и чињеница да је Канцеларија за управљање јавним улагањима одобрила представницима Општине Алексинац и Опште болнице да са овим информацијама изађу у јавност.

др Горан Видић, директор Опште болнице Алексинац

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

12 + seven =