Еколошка бахатост угрожава очишћене канале и празни заједничку касу

Уређење водотока на подручју наше општине у последњих неколико година даје резултате, али наша немарност и бахатост угрожавају ефекте тих радова, а и празне заједничку јавну касу. То би укратко био закључак оног што се могло чути на недавној седници Општинске владе. Тада је одлучено да се приступи изради Оперативног плана за одбрану од поплава за воде другог реда у општини Алексинац за 2023. годину.

У плану за следећу годину наћи ће се, осим новопланираних радова, и деонице које су ранијих година биле предвиђене за чишћење.  

Фото: Архива Општина Алексинац

То се, пре свега, односи на Светостеванску реку од Липовца до Добрујевца, која је била у плану још 2021. године. Како је објашњено, тада није било новца за све предвиђене радове, па ће они у следећој години бити приоритет. Неколико дискутаната, који су учествовали у расправи поводом ове тачке, нису спорили потребу да се те локалне реке и потоци чисте али су указали на једну лошу појаву код појединих грађана који живе поред тих водотокова. Наиме, у њихова корита се баца разни отпад од керамичких плочица, па до остатака од кукурузовине и тако они постају реална опасност да код надоласка воде дође и до њеног изливања и поплава. Са тим се сложила и Гордана Миловановић, начелница Одељења за локални економски развој, пољопривреду и водопривреду, и упозорила на то да, осим што се уклања шибље и наноси из корита, успут се ради и избацивање комуналног отпада, што поскупљује радове а тиме и санацију мањег броја водотока.

Светостеванска река

Што се тиче реализације овогодишњег програма, он је у току и требало би да се до краја месеца окончају радови, који су били оцењени као приоритети, а то су у катастарској општини Гредетин два канала, један дужине 300 а други 500 метара, затим у Породину деоница од 300 метара, у Мозгову река у дужини од 480 и у Суботинцу поток од 1400 метара.

Насловна фотографија: Архива Општина Алексинац

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

7 + eighteen =